Archive for the ‘Uncategorized’ category


Fiatalok megváltoztatják a média szerkezetét

Ha itthon annyira nem is, az amerikai fiatalok közel 50% már most is a legfontosabb média előállítók közé tartozik, akik nem csak saját használatra hoznak létre tartalmakat, de meg is osztják ezeket másokkal az interneten keresztül.

Ahogy a tendencia gyorsul, egyértelmű hatásait is jobban érezni. Egyre több független hang jelenik meg a korábban központosítottnak érzékelt területen. Egyre több a lokális beszélgetés, egyre több a “long tail” esemény. A másik egyértelmű vonatkozás, hogy az amatőrök által előállított tartalmak mennyiségben törvényszerűen egyre hangsúlyosabban lenyomják a professzionális tartalomgyártókat. Ahogy a mindennapi beszélgetés az internet által közvetítődik és korábban csak valós életben elképzelhető társas tevékenységek is részlegesen a netre költöznek – pl. közösségi élet – ez törvényszerűen következik be. Ahogy e tartalmak mennyisége folyamatosan nő, olyan üzleti modellek jelennek meg kísérletek, amelyek e tömegesen előállított tartalomból próbálnak üzletet csinálni. A sikeres internetes szolgáltatások többsége ma ezeket a trendeket használja ki, legyen az az Amazon, Google, eBay, Wow, Blogger.

A Macromedia egykori vezére szerint ma a lakosságnak csupán 5%-a tud alkotni. Ez az 5% hamarosan 50% lesz, aztán még több és még több, egészen addig, amikor már ha akarunk se tudunk nem hozzátenni a hálózathoz. Lehúzod a WC-t? Az rögtön pingel valami szolgáltatást a weben. Bezárod a lakást? A social networking oldalon jelzik, hogy házon kívül vagy.

A médiával kapcsolatban bővülésről szokás beszélni, nem leváltásról, hiszen minden média lett, az emberek egyre kevesebbet tévéznek, az ismerőseim hozzánk hozzák a tévéiket – van szabad hely -, mert egyszerűen nincs rá szükségük. Ha mozgóképre vágyom, felcsapom az egyik videómegosztót.

De hogy hová is akartam kilukadni? Nem is tudom. Web kettő.


Elmondjam mire jó, hogy a Google a Youtube kapcsán 500 millióért kivásárolja fél évre a jogtulajdonosokat?

500 milliót tett félre perekre a Google, ami érthető, hiszen a Youtube eladását megelőző hónapokban a copyright tulajdonosok egyre mérgesebb hada állt a szolgáltatás ellenében. Az anyagaik a levételt követő pillanatokban azonnal megjelentek újra a szolgáltatásban, teljesen hatástalan volt minden kezdeményezés a jogsértő tevékenységek visszaszorítására.

A felvásárlást kezdeményező cégnek ezzel a problémával kellett szembenéznie, úgy a Google-nak, vagy a vásárlásban szintén érdekelt Yahoonak. A MySpace tulajok állítólag azért nem érdeklődtek a vásárlásban, mert a Youtube a MySpace kattintásait szipkázza, tehát sok változást nem okozott volna nekik felhasználói bázisban a milliárdos csekk.

A Youtube üzleti modellje egyáltalán nem volt tiszta, így nem lehetett az egyesített szervezeteket lekenyerezni a nem létező bevételekkel. Az eladásba a Sequoia Capital tehát már beleszámolta a perköltségeket is, ez tippek alapján az 1.63 milliárdos eladási árból közel 500 millió csak arra lett félretéve, hogy átmenetileg kiegyensúlyozzák a szolgáltatást. A Google így is meg volt ijedve, hogy az 500 millió nem lesz elég. Csak 3 embert arra alkalmaztak a Youtube-nál, hogy a problémás videókat kezeljék, szóval tényleg rengeteg lehetett belőlük.

A Google a kicsiktől félt, de a nagyok komoly problémát jelenthettek volna a beruházást követően. Szóval elkezdődött a nagybani kivásárlási folyamat, amely 50 milliós csekkeket jelentene a nagyobb tulajdonosoknak, akik örömmel vették, hogy a tulajdonrész helyett konkrét kifizetésekre számíthatnak, vagyis gyönyörű 3/4Q profit érkezik. A cégek pedig egy amerikai törvény alapján nagyjából ugyanannyi pénzt kapnak.

A Google tehát megvásárolt közel fél évet magának, hogy a jogtulajdonosoknak kedvző feltételeket hozzon létre. A kérdés az, hogy mire elég ez a fél év?

Valószínűleg elég sokra. A Youtube elemzések azt mutatják, hogy a megnézett videók 86%-a nem jogvédett felhasználói tartalom, tehát tényleg TE vagy a legfontosabb ember a Google alapítói és a Steve Jobs előtt. Ez a tartalom elképesztő mennyiségű bevételt jelenthet a Google-nek, ha ki tudja dolgozni a megfelelő modellt, bőven eleget, hogy az egyre szűkebb margón mozgó jogvédett tartalmak nagyobb tulajdonosait fél éves csekkekben kárpótolja.

Így a Youtube marad továbbra is a legfontosabb videó tároló a világon, és megtalálható rajta szinte minden elképzelhető videó tartalom, amit a felhasználók lerippelnek a TV-ről.


Új blog: Agent W

Hamvas Bálinttal egy egyetemre jártam, de mindketten túlságosan elfoglaltak voltunk ahhoz, hogy sokat lehessen minket arrafelé látni. Amire akkoriból emlékszem, hogy magasságával Ő is kitűnt a többiek közül, bár lehet, hogy még nálam is – 194 cm – magasabb. Azóta a Mediaedge:cia interaktív divíziójának vezetője lett, most pedig saját bloggal jelentkezik, ahol webes, wapos, netes témákkal foglalkozik, remélem minél többet és részletesebben.

Mindig jó új szakértőket látni a blogszférában, pláne, ha ismerősről van szó. A blog: Agent W


A dizájnerek nehéz életéről

A következőt tanultam meg az utóbbi években. A dizájn intuitív történetnek gondolják, a weben azonban mindennek funkciója van, vagy legalábbis kellene, hogy legyen. A jó, szolgáltatásokat tervező webes dizájner ezért két ember keveréke. Az idő döntő többségében a háttérben mozgó racionális tervezőé, aki létrehozza a logikus és átgondolt döntések sorozatából születő felületet, és a villogó művészé, aki a belső harmóniát támogató remélhetőleg szép díszítést feszíti rá a felületre.

A jó webes felületekben a kirakott elemeknek mind egymással is összefüggő tervezett története van. “Azért tettem ide, mert ezt és ezt a funkciót szolgálja a felhasználónak, segít elérni valamit, segíti, hogy jobban megértsen dolgokat, segít, hogy a szolgáltatás több emberhez jusson el, stb.” Így kell elvileg a dizájnernek gondolkodnia. A dizájner azonban űzött vad, ezért általában működő mintákat és már meglévő sablonokat használ funkcionális szinten és grafikai szinten is, listákat, tipikus oldal felosztásokat, lista elemeket, cím 14px, szöveg 11px, stb. Mindezt a leggyakrabban fogalom nélkül azért, hogy legyen elég ideje a díszítésre. Az újdonságok szinte minden esetben itt vesznek el.

Az utóbbi években azt is megtanultam, hogy ez a helyzet nem a dizájner hibája. A díszítés fontos, a legfontosabb az ügyfélnek és a főnöknek, aki szintén űzött vad és csak percei vannak a saját oldalának megértésére. A dizájnerek legnagyobb problémája az, hogy az értéküket a szépség és nem a nehezen és csak utólagosan mérhető használhatóság adja. Érdekes módon egy sikeres dizájner sikeres tud lenni anélkül, hogy használható weboldalakat építene. Olyan ez, mint a kóla, amit ha kortyolunk édesebben jó, ha sokáig isszuk, a kevésbé cukros változatra szavazunk. Az ügyfél pedig mindig csak a kortyokból ítél. Aztán mikor később kiderül a turpisság, a problémák felszínre kerülnek, már nincs kire fogni. A dizájner mellé ezért érdemes mindig odaállítani valakit, aki a felületek funkcinalitását, a use case-t és más elemeket vesz számba. Lehetőleg valakit, akinek levágják a fejét, ha a későbbiekben nem működik a rendszer az elvárásoknak megfelelően. Valakit, akinek van arra ideje, hogy kitalálja milyen elemek és miért legyenek az oldalon és arra, hogy értelmet adjon a felületnek.

A dizájner élete azért nehéz, mert ilyen ember szinte soha sincs kéznél, nincs rá pénz, nincs rá idő. A megrendelő pedig azt gondolja, hogy csak a díszítés számít. Szóval maradnak a klisék és a tehetségesebbek számára szép díszítések. Hibáztassuk érte a kis ország kis netének kis költségvetésű világát.


Segíts megtalálni az Amazonos rendelésemet

Tudom nem kellett volna, de szeptember elején vagy egy tucat könyvet rendeltem az Amazonról és minden olyan hibát elkövettem, amit egy kezdő vásárló elkövethet – amerikai, szimpla -.

A csomag azóta sem érkezett meg nagymamámhoz – vascső sem -, akit most már tényleg nem szeretnék tovább zaklatni, mert még a végén baja lesz.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom előkeríteni a csomagomat, vagy legalább a felelősöket? Majd egy tucatnyi könyvről van szó webes szolgáltatások építésével kapcsolatban, szóval fontos lenne megtalálni őket, egyrészt nem véletlenül vettem, másrészt csillagászati árat kértek értük.


Mi a nagyság titka?

tigerAz utóbbi idők egyik legérdekesebb cikkét olvastam a Fortune magazinban.

A Geoffrey Colvin azt boncolgatja, hogy mi teszi a nagy teljesítményeket, mi emeli igazán nagyba a legnagyobbakat. Meglepő módon a tudományos körökben egyre terjedő vélekedés szerint a válasz nem a tehetség, hanem a “felszabadító” és kitartó gyakorlás.

Tiger10 év kemény munkától bárki nagy teljesítményre lesz képes, akkor, ha sokkal, de sokkal többet gyakorol, mint mások, ha folyamatos visszacsatolásra képes a saját teljesítményét illetően, ha jobban koncentrál az elvégzendő feladatokra.

A nagy csoda valójában tehát nem is a teljesítményekben van, hanem abban a motivációban, ami képes ennyi ideig mozgatni valakit egy területen és arra sarkallni, hogy majdnem másfélszer annyit tegyen le minden nap, akár hétvégén is, mint mások.


Szerkesztett címlapok története

JOxhuÉrdekes, hogy a Blogter sehol nincs megemlítve a Jox új címlapokról szóló cikkében. Legalább egy kis történeti áttekintésben fel lehetett volna villantani, mint ahogy mondjuk pollner tette. A példából látszik, hogy nem kell minket szeretni, de legalább…

A Freeblog és a Blog.hu is új címlapot kapott, szinte perce pontosan egyszerre. Más szempontokat tartott fontosnak a legnagyobb és a legkisebb blogszolgáltató, azonban a cél mindkét esetben ugyanaz volt: több nyilvánosságot adni a bejegyzéseknek. A Freeblog-tól Papp Lászlót, a Blog.hu-tól Sztanahovot kérdeztük.