Archive for the ‘SEO’ category


Megbingelve

A Yahoo újra elhagyja azt a területet, amit egykor olyan könnyedén átadott akkor még apró Googlenek egy igencsak jónak mondható deal kedvéért. A Microsoft hajlandó a keresés Pepsi-évé vállni úgy, hogy tisztán ráfizet a következő két évben a keresésre, minden Yahoo-nak járó bevételre még rárak saját zsebből is valamennyit.

Most már érhető miért forszírozta minden lehetséges platformon Ballmer, hogy a keresés a következő nagy dolog a Microsoft életében és, hogy hamarosan komoly bevételi forrássá vállhat majd a szoftvercégnek.
A Bing jó lett ugyan keresőnek, használható és elég jó találatokat ad vissza ahhoz, hogy méltó konkurense legyen a Google-nek, de mégsem gondolta senki, hogy komolyan megszoríthat bárkit is a piacon, egészen mostanáig.


SEO vs. PPC költések

Mosquito lamentál azon, hogy vajon miért viszi el a PPC a költések döntő százalékát, míg az organikus találatok bár többszörösét hozzák a forgalomnak, nem költenek rá eleget.

Ügynökségi oldalról teljesen érthető dologról van szó:


A keresőoptimalizáló nehéz élete

Egy mai beszélgetés kapcsán került elő, hogy az a gond a SEO-val, hogy hasonló szakma, mint a hekkereké, a legdurvábbakról alig tudnak, vagy csak keveset, akikről tudni lehet azokkal kapcsolatban pedig olyan bizalmi kapcsolat kiépítéséről van szó, amit nagyon nehéz megszerezni.

A másik, amire az utóbbi hetekben rájöttem, hogy a SEO teljes mértékben függ a szolgáltatások és a portfolió helyzetétől és teljesen eltérő speciális igényei és speciális megoldásai vannak minden cégnek.

Ahány iparág, annyi SEO és ahány speciális portfolió, annyira eltérő megoldások. Teljesen más feladat például egy olyan szolgáltatás csoport optimalizálása, amelyik listing jellegű oldalakból épül fel és teljesen más egy felhasználók által generált tartalomból építkező szolgáltatás csoport optimalizálása és megint csak teljesen más egy híroldalakat tartalmazó portfolió kezelése.

Persze az alapelvek megegyeznek, de amikor mély és szervesen integrált megoldásokról beszélünk, akkor nagyon eltérő megoldások kerülnek elő. Egy nagyobb portfolióval rendelkező cég a piacon annyira népszerű kisvállalkozások és apró weboldalak optimalizálására kitalált megoldásokkal nem nagyon tud mit kezdeni, mert míg az alapelveket át tudja venni – pl. oldalak felépítése – bizonyos méretből és lehetőségekből származó különbségeket nagyon máshogy kell kihasználni és egy gigászi tartalomnak a kezelése egész más kihívások elé állítja az üzemeltetőt, mint egy néhány száz oldalból álló kereskedelmi oldal tulajdonosát.

Végül azért is nehéz lehet a keresőoptimalizáló élete, mert ez a szakma a feltételezések és megérzések piaca, azé, hogy mennyire tud valaki egy adott speciális helyzetben leginkább a Google fejével gondolkodni. De ugye a Google nem igazol vissza, nem mond semmit, legfeljebb napok vagy hetek múlva változás mutatkozik a görbéken és még akkor is, a folyamatos változtatások közben gyakran már azt sem lehet biztosan tudni, mely faktorok hatottak a növekedésre és mik erősítették, mik gyengítették egymást.


SEO, keresőoptimalizáló eszközök blogoknak

Mivel akkora a verseny a hazai piacon technológiai blogok között – nem -, gondoltam érdemes körülnézni, hogy milyen keresőoptimalizálást segítő alkalmazások vannak a piacon, amit lehet a blogodba integrálni és viszonylag gyorsan eredményesebbé teheti az oldalt. Megnéztem néhány nálam tapasztaltabb blogger oldalát a kérdésben és a következőket programokat találtam. Érdemes előre elmondani, hogy:


Keresőmarketing nap konklúzió

Vicces, hogy a keresőmarketing nap szomszédságában épp olyan események történnek külföldön, amik a hiper célzott hirdetések helyével kapcsolatban igen komoly kétségeket ébresztenek, persze nem itthon hiszen a mi iWiW-ünk valószínűleg még egy ideig nem lesz képes gyors ütemben követni a nemzetközi trendeket.

A keresés, ahogy a konferenciából leszűrtem, eszközök és elérhetőség tekintetében kezd besorolódni a mainstream marketing eszközök közé, itthon is elértünk arra a szintre, hogy érdemes rá üzletet építeni és foglalkozni vele. Ügynökségek portfolióba veszik, használják, ügyesen építenek rá megoldásokat, ügyfelek próbálkoznak, kialakult a gyakorlat, ami létrehozta a marketing leganalitikusabb ágát és a következő néhány évben befutja azt a növekedési ütemet, amit nemzetközi szinten is látunk.


Mi újság a keresők piacán?

Nehéz téma, a keresők nincsenek az érdeklődés középpontjában manapság, ami valahol érthető, az egyetlen nagyobb hatású trend, ami a webes közbeszédben gyakran megjelenik, a keresési találatok értékesítése, ez is inkább az ebből profitáló cégeknek és a terület erőteljes fejlődésének köszönhető, egyébként a Google sikeresen kinullázta a látható innovációt a területen, én nem érzem a fejlődést a keresési találatokban sem, sem a felhasználói élményben. Aztán lehet, hogy csak jobban meg kellene nézni.

Botladozó lépések vannak a klasszikus keresést tematikus területeken alkalmazó szolgáltatások irányába, a blogos, akadémiai – ami tényleg kiemelkedő – területeken a már jól ismert technológiákkal és felületekkel.

Ennél valamivel érdekesebbek az olyan keresők, amik tipikus keresési trendek köré építenek a felhasználók kérdéseit részletesebben megválaszoló felületeket, ilyen mondjuk az utazással kapcsolatos mobilissimo, a ingatlan kereső trulia, vagy a munkakereső indeed, ha valakit érdekel a téma Om Malik írt egy cikket a témában a Bussiness 2.0-ba.

Aztán ott van még ez a kissé megfoghatatlan “social search”, ami egyrészt a nagy webes keresők személyes kimeneteit jelenti, a kereső felületek személyre szabhatóságát és a keresési test beállításának lehetőségét, illetve a felhasználók által épített keresőket, ahol a regisztrált felhasználók adhatják hozzá a saját tudásukat a keresőhöz, pl. az adott keresés szempontjából fontos domainek meghatározásával.

A social search reális kimenete szerintem mégis a kalsszikus keresők szocializálásából származik – már ma is – indirekt módon. A keresők a relevancia megállapításakor egyre jobban támaszkodnak azokra a szolgáltatásokra, ahol a felhasználók metaadatolást végeznek saját maguk, vagy a közösség számára, például a linkmegosztókon, közösség által épített híroldalakon, vagy mondjuk a Wikipédián.

A közeli jövőben az új szereplőknek valószínűleg az egyéni hálózatokban mozgó felhasználók keresési igényeire adhatnak majd hatékonyabban válaszokat. Például terjednek a blogon keresztül terjesztett munkahirdetések, a különböző beágyazások, jönnek a mikroformátumok, ezekre biztosan érkeznek majd a mainál jobb megoldások.


Videó a webes változásokról

Seth Godin blogján találtam az alábbi filmet, egy etnográfus készítette. 5 percben elmagyarázza, hogy milyen változáson megy keresztül a web az utóbbi néhány évben. Nem is a tartalom miatt, mert az nem túl mély, de a prezentáció az nagyon rendben van.