Archive for the ‘social media’ category


Távolodóban a weboldalaktól

2008-ban több olyan trend emelkedett ki, illetve erősödött tovább, amik a weboldalakat, mint szolgáltatásokat háttérbe szorítva egyre inkább a szolgáltatásokat mint oldalak közötti kommunikációt erősítik, ahol a weboldalak lehetnek tárolók, adatbázisok, bizonyos funkció szolgáltatók, de egy átlagos felhasználó számára a weben elérhető szolgáltatások akár több tucat háttérfunkcióból is felépülhetnek.

Egyrészt a Facebook-hoz hasonló hálózat építő oldalak továbbra is összefogják a funkciókat gyártó szolgáltatásokat a beépíthető alkalmazásokkal. A Facebook áttervezésével ugyanakkor a megoldás hátulütőjeként sokan felhozzák, hogy nagyon egy kézben koncentrálja a felhasználó felé mutatott élményt, ami hosszú távon az innováció ellenében hat. Ezen aggregátor jellegű oldalaknak a nyitottabb verziói is erőre kaptak mostanában, ilyen például a Friendfeed, amelyik nem igényli az alkalmazások telepítését, egyszerűen csak összefogja az ismerősök különböző oldalakba beküldött tartalmait.

E mellett a szolgáltatások közötti automatikus kommunikációt felépítő, úgynevezett cloud agent-ek is megjelentek mostanában. Ez utóbbiak olyan alkalmazások, amelyek automatikusan mozgatják az adatainkat egyik szolgáltatásból a másikba akkor, ha annak értelme van. Az egyik ilyen, ami a linkelt posztban is benne van olyan szolgáltatás, ami a twitteren beküldött linkjeidet automatikusan átmásolja a delicious linkgyűjtő oldaladra.

Valószínűleg jövőre több ilyen alkalmazással fogunk találkozni és hamarosan egyetlen akciónk több tucat szolgáltatásban is megjelenhet attól függően, hogy hol érdemes kipublikálni és apró szolgáltatások tucatjai dolgoznak majd azon, hogy minél kevesebbett dolgozva az adataink minél értékesebben jelenjenek meg a weben.

Egy ilyen világban vajon már nem is érdemes alkalmazásokat építeni? Dehogynem, bár ezek az aggregátorok egyre inkább elfedik az alattuk lévő rétegeket, a jó igényekre rátaláló alkalmazások továbbra is növekedni fognak, csak ezeknek egyre inkább az ilyen aggregátorok használatával megjelenő igényekre kell majd válaszokat adniuk.


Hulu.hu?

2008 nemzetközi videómegosztós eseményei közül a Hulu.com látványos felkapaszkodása volt, amelyik új bevételi csatornát nyitott az NBC-nek.

Azt rendesen elmaszatolták, hogy a látványos növekedés és a bevételek mögött kiadási oldalon egy egész lassan kihalásra ítélt verzióban élő iparág gigászi költségekkel játszó gyártósora szerepel, de mindegy, tegyük félre ezt az apró problémát, a Hulu.com sok pénzt hozott, a hirdetők imádják és ami még fontosabb, a felhasználók is imádják.

Nyilvánvalóan adódik a kérdés, ki lesz a hazai nyerőember ezen területen. Kinek van nagy mennyiségű filmje magyarul, vagy felirattal, ki lesz képes megszorítani az előzetesekkel, film leírásokkal és extra szolgáltatásokkal lassan már videótéka szintjére fejlődő bittorrent oldalakat?

Volt ugye több próbálkozás, az egyik kísérlet a Filmklikk, ami jelenlegi formájában több szempontból is kudarcra ítélt az előbbi versenyzőkkel szemben. Ma már sehol nem használt web idegen formátumban nézhetőek rajta a filmek és ami a lényeg, még pénzbe is kerül.

Most azonban egy olyan oldalt tett ki a NAVA amolyan “karácsonyi ajándékként”, ami jól is néz ki, a regisztrációt kivéve teljesen használható és ingyenesen próbálja elérni az interneten klasszikusok iránt érdeklődő felhasználókat. Senkit ne tévesszen meg, az ajándékozási kedv láthatóan egy profi csapat akciója, maga az oldal egy adatbázis építő eszköz, amire megérzésből azt mondanám, hogy egy későbbi szolgáltatás indítását készíti elő elérés oldalon.

Jó kérdés, hogy vajon itthon tudna-e gazdaságosan működni egy HULU féle szolgáltatás. A költségek magasak, egy ilyen infrastruktúra kifűtéséhez szükséges hirdetők vajon készek-e arra, hogy áttérjenek az internetre? Jövőre kiderül


Az új webes szolgáltatások miatt már nem a keresés a web jövője…

Ezt Eric Smith után most már a Yahoo CEO is kimondta és ha ezt a két legnagyobb kereső vállalat feje teszi, akkor illik komolyan venni. Olyan drasztikus változáson megy keresztül a web, mint a portálok korszakának végén.

Az új webes szolgáltatások segítségével az emberek egyre több adatot tesznek fel maguknak – perszonalizált adat – és másoknak – társas – a webre, amelyek a korábbi kereső koncepcióban nem hasznosíthatóak. Ez már nem az a web, ahol az emberek elsősorban hírek és fontos adatok után kutatnak.


Indavideo szoft indulás

Ma elindultunk az Indavideo-val az indavideo.hu címen, a launch soft, csendes, amíg mindenről ki nem derül, hogy biztosan működik.

WB

Azt gondolom ezzel a lépéssel tényleg második szintre lép a hazai videó megosztás. A nagyok már mind csinálnak saját szolgáltatást, de a legtöbb helyen a benne rejlő potenciált kevesen látják, vagy az erőt az implementálás során vesztik el.

Az Index-nél ez másként van, talán mert a hálózat építésről egyenlőre lecsúsztak, nagyon erős célokkal és valódi támogatással akarják a Videobombot a hazai videó megosztás legfontosabb célpontjává tenni.

Az Index egyike azon kevés szerkesztőségnek, amelyik valóban érti, milyen videókat kell készíteni a webre. A megosztás egyik kritikus szegmense a helyi tartalmak lesznek, ezek fogják a videót valódi médiummá tenni. Ahogy én most látom, persze lehet hogy néhány hónap múlva már más lesz helyzet, abban a tanulási fázisban vagyunk, ahol a mintaértékű videók hozzák létre azt a tanulási motivációt, ami a videó gyártást be indítják, sőt egyáltalán az értelmes megosztást. Ez akár még a hálózatos megosztásban rejlő elképesztő potenciált is megelőzheti itthon. De majd meglátjuk, irány az indavideo.


Változó médiatér április 24

A hálózat építő oldalak annyi látogatást és oldalletöltést generálnak, hogy kezdik kiszorítani a pornót a webről.

A MySpace sikerét csúnyasága ellenére is egyre jobban meg lehet magyarázni. Az amerikai fiatalok szerint annyira fontos rajta lenni, hogy a szolgáltatás nehézkessége teljesen másodlagos tényező. Myspace hozzáférés nélkül kívülálló mindenki, mintha itthon gimnáziumban nem lenne mobil. Lehet nélküle élni, de ha valaki akar valamire jutni az életben, nem tanácsos.

A brandek ismertségét egyre jobban határozza meg, hogy milyen hatások érik a felhasználókat ebben a hálózatos közegben. Hamarosan talán már komoly kapcsolat lesz brandek ismertsége és a között, hogy miként jelennek meg a szociális média térben.

A legnagyobb marketing cégek dolgozzák fel a tényt, a marketing új és egyre jobban erősödő szegmense, hogy miként lehet a hálózatokat aktivizálni.
A figyelem megszerzéséért folytatott ádáz küzdelem egyre több pénzt juttat azokra a területekre ahol a felhasználói élmény keletkezik, a marketing mozgatja az új piacok létrehozását és a jelenlegiek jobb elérését.

Az alulról építkező hálózatokba ugyanakkor még senki nem tud komoly pénzeket pumpálni, az értékesítési oldalon nincs long tail, néhány nagy viszi el a pénzek döntő többségét. Bármennyire is él az online közegben, csoportként fellépni és hatékonyan szolgáltatást kínálni úgy, hogy az megérje a hirdetőknek, jelenleg lehetetlen.

A Blockbuster-ek haldokolnak. A Spiderman 3. minden idők legdrágább filmje, nem azért mert annyira drágán gyártották le, hanem mert egyre drágább megszerezni a figyelmet. A társas média jön fel, mint a talajvíz és mossa ki a látogatottságot a nagy brandek alól.

Ebben a hálózatban a kutatások egy rendkívül cizellált felhasználói kört vetítenek elénk, ahol nagyon eltérő felhasználói karaktereket lehet azonosítani. Egy kis százalék alkot – 13% -, mások csak reflektálnak – 19% -, gyűjtenek híreket – 15% -, csatlakoznak hálózat építő oldalakhoz – 19% -, olvasnak blogokat – 33% -, néznek videókat és az emberek egy nagyon nagy százaléka még mindig a fogyasztó kategóriába tartozó inaktív – 55% -. A szolgáltatás fejlesztők számára komoly kérdés most már az is, hogy melyik felhasználói csoportban van még erő és növekedésre, vagy miként lehet az 55%-os inaktív tábort elérni.

Az április 24-ei elém került hírekből.


Mikro blogolás forradalma, vagy hálózat építés 2.0?

Evan Williams a blogolás után megint sikeresen belenyúlt valamibe. Nem tudom miért pont most, miért néhány hete érte el a robbanás közeli állapotot a Twitter, semmi jele nem volt, hogy beindulna, hónapok óta hozzáférhető volt és tényleg senki nem értette, hogy mire jó. A probléma, mint minden hálózat építő szolgáltatással az, hogy emberek kellenek hozzá. Ha jól érzem, az SMS riasztás beindítása kezdte el berobbantani az érdeklődést, elindítani a regisztrációs hullámot valamikor még januárban, de úgy másfél hete van mindenki megőrülve a szolgáltatásért.

A Twitter ötvözi a blogolást és a hálózat építést és mindkettőből kiemeli azt, ami a hibrid mutatvány sikeréhez kell. Hálózat építés 2.0 mert megtölti valós idejű kommunikációval a hálózatot és minden platformra eljuttatja, ahol a felhasználónak épp szüksége van rá. Rendben, hogy ismerősöket keresek és feliratkozom rájuk, rendben, hogy csinálok magamnak egy profil oldalt, de amitől az egész hosszú távon működik, az mégis az, hogy nyitott üzenőfalam lehet, amibe im kliensről, mobilról, webről posztolhatok és az üzeneteket megkaphatom ugyanígy bárhova, bármilyen platformra.

A blogolásnál pedig sokkal egyszerűbb, személyesebb. talán hamarosan megjelennek a mikro posztolás új sztárjai is.

Várt funkciók: Jó lenne, ha a blogom RSS-ét be tudnám kötni, meg a státusz állapotokat, meg milyen zenét hallgatok, meg ilyesmiket.


A célzott hirdetési rendszerek nem segítik a webes szolgáltatások üzemeltetőit?

A webes szolgáltatások üzemeltetésének az egyik leggyakrabban tárgyalt, ám legkevésbé értett fejezete az üzleti modellek kérdése. A fura az, hogy gyakran érezni, tabu egy szolgáltatás üzleti célú megtérüléséről beszélni, a fejlesztőknek azért persze mindig van némi elképzelése, hogy miként fog visszajönni a pénz, amit az on-line termék gyártásába fektettek.

A leggyakrabban a figyelem gazdaság piacának átírása és az erre épülő hirdetési piac egy darabkájának megszerzése a cél.