Archive for augusztus, 2006


Tudtad, honnan ered a BMW logó?

A Use-on derült ki számomra ebben a pillanatban, hogy a BMW eredeti logója egy repülőgép légcsavarját ábrázolja pörgés közben – kép a blogon -.

Függetlenül attól, hogy a gondolat zseniális, tökéletesen kikopott a köztudatból az az utalás, ami miatt használni kezdték, vagyis hogy emlékeztessen a cég repülőgép motorok gyártásában betöltött szerepére, amiről manapság szintén nem hallani.

Az eredeti logó koncepciója ennek köszönhetően teljesen lejárt kukázható valami, mégis használható és szép.

A legérdekesebb pedig az, hogy eddig soha nem is kérdeztem meg magamtól, ergo teljesen érdektelen, hogy most akkor mi ez a négy részre osztott kör a BMW-nél? Az elit logók klubjának a kiváltsága ez. Nem kell semmiről szólnia, hogy működjön.


Videók Budapest térképen

Vicces kis szolgáltatást találtam az előbb a Linkteren. Budapest térképén lehet böngészni a YouTube-ra feltöltött videókat.

Az ugyan nem tiszta, hogy mire jó, de legalább térképes.


Megszűnt az első hazai web kettes magazin

Őszintén azt sem értettem, hogy miért jött létre. Azt az energiát, amit a lap elkészítésébe toltak, egy komoly weboldal/weblog felépítésére kellett volna fordítani. Egy új trendeket képviselő tech oldal ugyanis nagyon kellene már a hazai netre.

Itthon még mindenhol a hasonlítsuk össze az alaplapokat, mondjunk tuti véleményt a tech trendekről, húzzuk le a 30-ik bőrt a Google szolgáltatásokról stb. szemüveges elemzős tematizálás él, noha a lemez már régen lejárt.

A netes generáció kütyü társadalom lett, ahol sokkal erősebben jelennek meg a trendek, az életmód, a használt szolgáltatások és számítógépek egyéniséget meghatározó dolgai. Az emberek már nem hobbi gépészek és az életük részeként használják a netet, és főként nem a gépek teljesítményével foglalkoznak.

A lap stílusa ebből a szempontból jó helyen volt, csak rossz helyen. A web kettő a neten van, akiket érdekel, nem vásárolnak lapokat, maximum a nőnek Cosmopolitan-t a strandra. (via. pollner)


Web kettes olvasnivalók

Aki régóta szeretett volna blogokat olvasni, de nem tudta, hogy álljon neki, íme egy kis útmutató. Az általam olvasott, elsősorban tech(nológiai)-web2.0-s blogokra térek ki.

A Blogteren akadtam rá erre a kettes blogokat egybegyűjtő válogatásra, ami az összes értékelhetőbb oldalt bemutatja a piacon. A lista egyértelműségéből látszik, hogy a 80/20-as szabály nem kedvez a kicsi bloggereknek. Alig kell néhány feedet olvasni ahhoz, hogy az ember a hírek többségéről értesüljön, azokról legalábbis biztosan, amit érdemes leblogolni.


Skinnycorp

Nemrég találtam, de a szolgáltatásaik és a céges hangulat miatt pillanatok alatt a kedvenceim közé ugrott a csapat.

Nagyon sok millió dolláros bevételt produkálnak, közben látszik, hogy a fejlesztés a mániájuk. Egyik oldal a másik után, a legszebb persze az aranytojást tojó Threadless.
Friss megjelenés, gyönyörű typo, ultra használható felület, középpontban a pólót viselő ember, a pólón található kép és a vásárlás. Semmi más.

Illetve még valami. Összehozzák az igényes, “Puna”-n túl is érzékelő pólóőrülteket egy beszélgető, terveket megosztó és vásárló közösséggé, ergo abból csinálnak rengeteg pénzt, amiről a céges mottó is szól: creates communitys


Felhasználó

Régóta megy az RSS-el kapcsolatos kérdés a Blogteren, akarunk-e címlapi feedet, kategóriánként, stb. A kérdés lezárva, Benjamin megcsinálta és közzétette a Blogteren itt a címlapi RSS értesítőket.

Ilyenkor azért érzem egy kicsit, nem annyiszor, mint kellene, hogy a külföldön már régóta bontakozó trendek ide is beszivárognak. Nincs ugyan nagy piac, de a felhasználók elkezdik birtokba venni, módosítani az elérhető szolgáltatásokat. Ki a maga módján, a többség csak a sablonok átszabásával, de néha érkezik egy-egy ilyen villanás is.

A múltkor kaptam a fejemre pont az iWiw-es kontakt lista kapcsán, hogy miért sztárolok fél óra alatt összedobható szkripteket. Hát azért, mert ezek a szkriptek egy olyan trendet képviselnek, amit korábban csak a nyílt forrású projektek körül lehetett érezni, szűk nerdi közegben. Most, hogy tágul a kép látszik, nem egy helyen és egy szinten lehet létjogosultsága, hanem szinte bárhol, ahol a lehetőség adott. Az internet valahogy ráveszi az embereket arra, hogy megosszanak, nem csak fájlokat, hanem mindent, ami közösségileg értékes lehet. Ennek pedig van egy romantikája, korábban ilyesmi és főleg ilyen méretben nem volt.


Le az ágyban gépezéssel?

Seth Godin idéz egy cikket a New York Times-ból arról, hogy a mobil eszközök terjedésével egyre könnyebben tudjuk munkaeszközeinket mozgatni a lakáson belül és ennek legnagyobb vesztese az ágy. Az ágynak, ami eddig túlélte a lámpát és a lámpával érkező ágyban olvasást, most a számítógépet is fel kell dolgoznia. Egy párkapcsolatnak biztosan nem tesz jót, ha az ember még elalvás előtt is dolgozik, filmet néz, blogol, stb. Másrészt a mindennapi stressz feldolgozását sem könnyíti meg, hogy nem hagyja magát az ember kipihenni, szóval úgy tűnik ebben az értelemben semmi jó nem származik az otthoni mobilitásból. De dolgozni meg kell, képben kell lenni, néha egy filmnek is le kell csúsznia, fejleszteni kell a karaktert a WOW-ban.

De akkor mi a megoldás? A dokik azt mondják, hogy ágyat csak két dologra használhatunk, alvásra és szexre. A mai körülmények között be lehet ezt tartani?