Archive for február, 2014


Mit ér 19 milliárd dollár?

A Whatsapp Facebook eladás egész elképesztő szintre vitte a startup piaci felvásárlások korábban elképzelt szintjét. Pár év alatt teljesen átalakult ez a piac és a felvásárlások szintje arra enged következtetni, hogy a világ legfontosabb befektetési területe kezd lenni a mobil piac.

Egyik oldalon teljesen érthetetlen, hogy mi adhat indokot egy ilyen értékelésre. Ha számolunk egy kicsit, a Whatsapp jelenlegi működési modelljében ügyfélre eső éves árbevétel 1 dollár, ami lefordítva annyit tesz, hogy a következő 1-2 évben az éves árbevétel elérheti akár az 1 milliárd dollárt is – 1 milliárd felhasználó -. 1 milliárd dollárra valószínűleg hasonló volumenű kiadás is esik. 1 milliárd dolláros árbevételre senki nem fizetne ki 19 milliárdot.

A mobilpiac alkalmazásboltjai azonban pontosan ugyanúgy viselkednek, mint a web abból a szempontból, az alkalmazások használati eloszlása nem sokban tér el a webtől. Az ilyen gyors és általános elérést biztosító hálózatoknál jellemzően a győztes mindent visz szerep a jellemző, az a cég, amelyik megfog egy pozíciót, funkciót, általában minden felhasználót összegyűjt és a többi szereplő – még a második is – jóval lemaradva követi. Google, Youtube, Facebook, stb.

A mobil piac láthatóan az emberek digitális elérésének legkissebb közös többszöröse, az azonnali üzenetküldés ebben a legalapvetőbb funkciók egyike.

Ha így számolunk, akkor a Facebook valószínűleg a megosztás szinonímája kíván lenni, ebben a Facebook a webes sikeresen meglépett minden szükséges lépést, a mobilon láthatóan nem egy alkalmazás, hanem alkalmazás típusok lesznek jellemzőek megosztásban. Kép megosztás, üzenet megosztás, stb. A Facebook ennek a stratégiának a kivitelezéseként minden olyan startupot megvásárol, amelyik ebben a pozícióban akar erősíteni. A felvásárlás ténye ebből a szempontból tehát nem is izgalmas, az összeg az ami engem nagyon meglepett, egy ilyen kiadás még egy ekkora cégnek is óriási falat, akkora energiabefektetés, ami számos más beruházást visszavethet a cégben, pl. webes fejlesztéseket és komoly kockázatot jelent az üzletre nézve, az értékelés mérete ezért engem egy dologra enged következtetni.

A Facebooknál úgy gondolják, hogy a Whatsapp 3-4 milliárdos felhasználó bázisú szolgáltatóvá vállhat a közeljövőben, ahol a meglévő éves előfizetési díjon felül extra árbevétel termelő eszközökkel képes lehet hosszú távon nyereségbe fordítani ezt a kiadást. Ha ez igaz, a Facebooknak sokkal komolyabb tervei vannak a világ kommunikációs piacán, mint azt korábban elképzeltük.


SM ’14 konferencia információk és előadók

Teaser, regisztráció: Smartmobilhq.hu

Leírni is fura érzés, de 5 éve már, hogy egy workshop ötletből megcsináltuk a legnagyobb hazai mobiltechnológiai és startup konferenciát. Nem szokás 5 éves évfordulókat ünnepelni, mégis valahogy az SM eddig képes volt fenntartani az érdeklődésünket annyira, hogy minden évben megpróbáljunk vele valami olyasmit kezdeni, amitől releváns marad.

Idén a belváros közepére költözünk, a Király utcába, ahol a VAM Design Center emeleteit fogjuk megtölteni előadásokkal.

Múlt évben a világ minden tájáról hoztunk befektetőket, hogy megmutassuk nekik a hazai mobilos startupokat, idén ezt a vonalat tovább építve a fő témánk a Build Budapest lesz. Azt a kérdést feszegetjük, hogy lehet-e és ha igen miként Budapestből a régió vezető startup központja. Úgy érzem, hogy ez egy nagyon fontos közös ügy, amit szívesen látnék megvalósulni, és mi a konferenciával azzal tudunk a legjobban hozzájárulni, ha katalizáljuk a szereplők közti párbeszédet a hazai és nemzetközi piacon. Az SM idén ezért a világ minden tájáról – New York-tól Tel Aviv-ig – felemelkedő startup központokból startupokat és befektetőket invitál meg, hogy meséljenek arról, miként működnek ezek a központok és mit tudunk tenni azért, hogy Budapestnek is sikerülhessen.

Természetesen a konferencia programjában is komoly témákkal készülünk. Idén az előző évhez hasonlóan 4 teremben tartjuk az előadásokat. Ezek mindegyike egyedi, tematikus terem lesz, ahol a fejlesztői-, banki-, marketing-, telekommunikációs-, entertainment-, egészségügyi-, UX-, biztonság-, vállalati marketing, játék- és smarthome piac aktuális mobiltechnológiai kérdéseit járjuk körbe.

Az 5 éves évfordulót megünnepelve idén különösen fókuszálunk a nemzetközi előadókra. Közülük néhány:
● Tel-Aviv – Fej Schmuelevitz / A Waze-t képviseli majd, a világ egyik leggyorsabban fejlődő közösségalapú közlekedési- és navigációs alkalmazása, amelyet nemrég vásárolt fel a Google 1.1 milliárd dollárért.
● New York – John Weneger / A rendkívül sikeres Timehop alkalmazás alapítója és vezetője, 2003 óta dolgozik különböző startupoknál New York-ban.
● London – David Mollison / A Bloom.fm az egyik legsikeresebb nemzetközi zeneszolgáltató, pénzügyi vezetőjüket, Davidet arra kérjük, a zenei piac jövőjével kapcsolatban hozzon képbe minket.
● Stockholm – Daniel Daboczy / A Fundedbyme közösségi tőkebefektetői oldal alapítója, aminek segítségével számos projekt útnak indult már.
● Amszterdam – Phuong Do / A Layergloss alapítója, a termékük segítségével rendkívül egyszerűen lehet interaktív applikációkat készíteni.
● Dublin – David Scanlon / Az Enterprise Ireland kockázati tőkebefektető cég vezetője.
● Prága – Jaroslav Trojan / A Credo Ventures kockázati tőkebefektető cég partnere.

Itt persze nem ér véget a sor. Elhozzuk Amerikából Rafael Grossmann-t, aki a modern vezető technológiák orvosi felhasználásának egyik amerikai úttörője, elsőként használt például operáció támogatásra Google Glass-t.

Az idei év slágertémája az entertainment/szórakoztatás lesz. A hazai piacon végre elindult az előfizetéses zeneszolgáltatások, TV szolgáltatások és film szolgáltatások térhódítása, amik középtávon alapjaiban fogják megváltoztatni a médiafogyasztási szokásainkat. Idén számos nemzetközi piaci szereplő lépett a hazai piacra, zenétől – Spottify – a könyvön át a TV-ig és a filmig, közülük is többet meginvitálunk a konferenciára.

A telekommunikációs piac jövőképét és kihívásait is vizsgáljuk, elfogadta a meghívásunkat Marc Sommer, a Deutche Telekom európai marketing vezetője és a csoport partnerkapcsolatokért felelős vezetője.

Marketing és ügynökségi piacról is hozunk újdonságokat, a világ egyik vezető ügynökségi hálózatának UX guruját invitáljuk meg, Jason Brush-t a Possible-től, Los Angelesből, aki olyan projekteken dolgozott, mint a PS4, illetve olyan cégekkel, mint a BMW.

A fejlesztői szekcióban megpróbálunk mélyre ásni a legkülönfélébb aktuális témákban. Lesz szó Bitcoin-ról, iBeacon programozásról, új alkalmazások esettanulmányairól – pl. Csajok és pasik -, új marketing eszközökről – előtelepítés -, RTB-ről a mobil piacon, és kicsit belekóstolunk idén a Smart Home piacba is.

Nem is folytatom, közel 100 előadóval készülünk, a hazai befektetői piac vezetőitől a legjobb hazai alkalmazásfejlesztőkig.

A Smartmobil teaser oldala már elérhető, 5 éves évfordulóra színt váltottunk és a korábbi piros színvilág helyett most az első konferencia – iPhone vs. Android – kék világát hozzuk vissza. Továbbra is tartjuk azt a modellt, hogy árazásban a számos nemzetköi előadó ellenére a legelérhetőbb szakmai konferenciát csináljuk meg, ezért idén is nagyon komoly early bird kedvezménnyel készülünk március 1-ig, amivel ár/érték arányban és networking lehetőségével együtt az egyik legjobb alkalom lesz, hogy a mobiltechnológiai és startup piac szereplői összejöjjenek.

SM ’14 regisztráció: Smartmobilhq.hu


Produktivitási tanulságok

Az utóbbi időben ezeket a pozitív változásokat tapasztaltam a saját viselkedésemben, amiktől hatékonyabban csinálom a dolgaimat, feladataimat, talán te is tudsz belőle egyet, kettőt használni:
- Szokások felfűzése: rájöttem, ha a reggeli rutinokat egymás után indítom mindig pontosan ugyanúgy, akkor nem kell túl sok akaraterő hozzá, így képes voltam több új dolgot is bevenni a reggeli nap kezdésbe.
- Reggeli torna: soha nem voltam rá képes, hogy reggel mozogjak, de az utóbbi két hónapban rájöttem, hogy ha ágyból felkelés után rögtön ezzel kezdtek, akkor könnyedén megy. 15 perc intenzív mozgás, amitől jobban felébredek, mint bármennyi kávétól és érzésem szerint kb. 1 órával hamarabb indítja be a napot.
- Levelezés. Elkezdtem használni a Yesterbox technikát, amit a Zappos ügyvezetője talált ki és az egy zseniális email menedzsment technika – http://yesterbox.com -. A lényege, hogy mindig az előző napi leveleket válaszolod meg, de azokat kötelezően megválaszolod. Ha van valami nagyon sürgős, amire fontos prompt válaszolni, akkor persze válaszolok, de aktívan a leveleket feldolgozni mindig másnap dolgozom fel. Olvasni lehet – ha már dolgoztam a tegnapi emailekkel -, szóval nincs életveszélyes kiesés a fontos dolgokban. Naponta jelenleg 100 körüli olyan emailt kapok, amit el kell olvasnom, nem spam, vagy közösségi üzenet, hanem aktív levelezés, amely valami engem is érintő témáról szól, jóváhagyás, megkeresés, stb. Szóval van vele munka rendesen, de nem kell folyamatosan azt néznem, hogy mi esett most be, pontosan látom az aznapi sort.
- Reggeli prioritás beállítás: reggel az autós 20 percben szoktam mostanában a prioritásokat átgondolni aznapra, végignézem a megbeszélés tervet, rápillantok a todo listára, hogy mi után mi fog történni. Ez az elem még nincs tökéletesítve, főleg a fő fókuszok megtalálása aznapra nem egyszerű, de egyértelműen sokat segít.
- Alvás: próbálok rendesen aludni, mostanában egyre jobban látom magamon, hogy milyen vagyok kialvatlanul és ha megvan a napi 7-7:30 óra alvás. Elképesztően nagy a különbség.

Egy dolog amire nem találtam választ még. Az egyik nagy tanulság, amit próbáltam az utóbbi időben magamban felfűzni, hogy nem az időmet, hanem az energiámat menedzselem. Reggel pedig általában valami egyeztetéssel kezdődik a nap és a levelezés feldolgozása után még produktív munkát végezni csak akkor lehet, ha van rá dedikált idő, ezt pedig nehezen tudom előteremteni. Time blokker láthatóan nem mindig működik.

Ettől függetlenül a fentiek nagyon jó támpontot adnak a nap kezdéshez és a napi feladatok pörgetéséhez.


Okos autók, okos utakon…

A kilencvenes években még különc, yuppie tartozék volt a mobiltelefon, mára már sokaknak nélkülözhetetlen munkaeszköz. Az internet elterjedése alig 10 év alatt átalakította fogyasztási szokásainkat. Ez várható az autózás, a közlekedés világában is? A mobilitás átalakulásáról és okos autókról Káli György kérdezte Dobó Mátyást, az ismert bloggert (Doransky), aki immáron a Magyar Telekom termékfejlesztési osztályvezetője.

Itt tudod elolvasni az interjút:
http://tudaskozpont.allianz.hu/mobilitas/?2594/Okos-autok-okos-utakon