A boldogság

Az előző TED-es előadás hozzászólásai közé került be egy másik igen tanulságos videó, a boldogsággal kapcsolatban.

Amit Dan Gilbert az előadásában felvázol, több, mint érdekes. Egy évvel azután, hogy egy amputált embert és egy lottó nyertest megkérdeznek arról, mennyire érzik magukat boldognak a saját életükben, a legtöbb ember rávágná, hogy természetesen a lottó nyertes sokkal boldogabb. De a kutatások kimutatták, hogy egyáltalán nem.

Az élet hedonista élvezeteinek sokkal kissebb hatása van az életünkre, mint azt gondolnánk. Ha fél év eltelt bármelyik ilyen élmény után, lényegében teljesen mindegy, hogy megtörtént-e, vagy sem. Nem lesz hatással arra, hogy boldognak érezzük magunkat vagy sem.

Az ember ugyanis nem csak a természetes boldogságot tudja megélni, szintetizálni is képes azt, méghozzá ugyanolyan hatásfokkal, mint a természetes módon létrejövő boldogságot. A szintetizált boldogság létrehozásának a választás szabadságához van köze. Fura mód, azokban a szituációkban vagyunk képesek a legegyszerűbben szintetizálni boldogság érzetet, amelyekben nincs választási lehetőségünk. Amikor bele vagyunk kényszerítve egy szituációba és tudjuk, hogy nincs hatásunk a kimenetre. Amikor legnagyobb a szívás.

A felhozott példa az előadásban egy olyan kurzus volt, ahol a tanulóknak képeket kellett készíteniük, majd a két legjobb kép kiválasztása után dönteniük kellett, hogy melyiket szeretnék megtartani. Két csoportot hoztak létre, az egyik nem vonhatta vissza a döntését, a másik csoport igen. Az eredmény igen meggyőző volt. Azok, akik nem dönthettek utólag a választásukkal kapcsolatban nagyon is boldogok voltak a döntésükkel. Azok ellenben, akik még utólag dönthettek, hogy melyik képet akarják, egyáltalán nem érezték boldognak magukat, folyamatosan azon rágódtak, vajon jól döntöttek-e.

Ha szabadon dönthetünk, sokkal kevésbé vagyunk képesek létrehozni a saját boldogságunkat és sokkal inkább rá vagyunk utalva a külső boldogságot okozó – hedonista – tényezőkre, élményekre.

Ezt figyelembe véve érdemes elgondolkodni a következőkön:

Gondolatébresztőnek a napirajz friss posztja.