Spam törvény

Szolgáltatói oldalról nézve a spam törvény lényegében mindenkinek rossz. A rosszaknak ugyanannyira, mint eddig, a jóknak pedig sokkal inkább.

Ha szolgáltatás által felajánlott meghívás rendszer, a továbbküldések és egyéb vírusos terjesztést segítő funkciók többsége az új törvény hatására szépen átvándorol a szürke zónás területre az igazából senki másnak nem kedvez, csak a már eleve nagyra nőtt szereplőknek. Nekik ugyanis erre már nincs szükségük. A kicsik azok, akik ezekre az eszközökre támaszkodnak a szolgáltatások bevezetésekor.

A lakcím kitöltős marhaság, miszerint az email adatbázisunknak már a címzett lakcímét is tartalmaznia kell, szépen agyonvág majd néhány felkészületlen eDM szolgáltatót, de azoknak, akik már eleve gigászi személyes adat és regisztrált felhasználó felett rendelkeznek, nem lesz hatással.

A mostani törvény szerintem olyan konszolidációt hoz a piacra, amire annak egyáltalán nincs szüksége, kifejezetten káros a már most is túlkoncentrált környezetben.

Az egyébként rendkívül fontos email helyett az újonnan induló szolgáltatásoknak megmaradnak a még olyan nem szabályozott eszközök, mint az RSS, keresőoptimalizálás és természetesen a keresőmarketing.