Prezi, a nem lineáris prezentációs eszköz

Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem órákat tartani, olyan prezentációs eszközt kerestem, amivel egy felületre ki lehet tenni a beszéd pontjait úgy, hogy a köztük lévő logikai kapcsolatokat valamilyen formában grafikusan fel lehessen tüntetni. Körbenéztem a piacon és nem találtam mást, csak a Mind Mapping alkalmazásokat, amelyek közül volt olyan amelyikkel végig lehetett ugrani a koncepciókon és így egész alkamasnak bizonyult előadásra. A legnagyobb gond az volt ezekkel a technikákkal, hogy nem grafikai alkalmazásra lettek kitalálva, a megjelenést nem lehetett elég szabadon változtatni, nekem meg ez mindig is szívügyem volt, szóval az egész kísérletezgetés abbamaradt. A probléma ettől függetlenül élő, az emberek sokkal jobban tudnak tájékozódni virtuális fogalmak és koncepciók között, ha az ezek közötti kapcsolatot grafikusan lehet ábrázolni.

Prezi

Prezi

Szerencsére vannak emberek, akik nem hagyják annyiban a gondolkodást és kezdenek is a problémával valamit. Két magyar srác, Halácsy Péter és Somlai-Fischer Szabolcs nekifutottak és elkezdtek kidolgozni egy olyan flash alapú alkalmazást, ami a fenti problémára tökéletes megoldást nyújt. Egy virtuális vászont, amire fel lehet vinni a prezentáció elemeit, majd ezeket szabdon rendezve létrehozni egy bejárási útvonalat.

Amikor először találkoztam a projekttel az egyik webes konferenián, már akkor is ámulatra méltóan jónak tűnt a koncepció, akkor még ha jól emlékszem Zuiprezi volt a neve. El is akartam kérni, de akkor még nem lehetett egyszerűen előállítani a vászont és az útvonalat.

Bizonyos dolgoknak hosszú évek kellenek a megvalósításhoz és, hogy valódi üzletté formálódjanak. Valószínűleg a hobbit és az egyetemet ezért érdemes támogatni az életben. Ez a projekt is több éve építkezik, most pedig ahogy látom már szintet is léptek és lasssan eljutnak oda, hogy egy általános prezentációs alkalmazást vigyenek piacra Prezi néven.

A projekt nagyon jónak ígérkezik, szerintem amint kész lesznek, a teljesítménye a felületnek is javul, meglesz az üzleti háttér, nagyon nagy durranás lesz a nemzetközi piacon. Már csak azért is, mert pont azokat célozza, akiknek számít, hogy miként néznek ki az előadásai, akik ki tudják hozni belőle a grafikai maximumot és azoknak, akik szeretnék jobban átvinni a mondanivalójukat.

Csak egy példa, manapság nagyon mennek azok a videók, amikben szövegeket forgatnak, nagyítanak. A prezivel elvileg közel hasonló hatást lehet elérni kb. fél órás munkával.

UPD: szokásomhoz híven a neveket rosszul írtam le. Most már lehet rájuk keresni a Google-benn.