Két elmélet, ami fontos lehet a közösség megértéséhez

A törött üveg teória
New York-i bűnözés egyik legsötétebb időszakában kineveztek egy új rendőrfőnököt, aki ahelyett, hogy még több rendőrt vezényelt volna az utcára, a nyilvános helyeket, az úgynevezett forró pontokat, ahol az átlagosnál sokkal több bűncselekmény történik egyszerűen rendbe rakatta. Metrókocsikat minden út után lepucolták, ha a graffitisek összefestették, a végállomáson lepucolták. Az utcákon, ahol sok volt a bűncselekmény szintén rendberakatta. Az eredmény nagyon meggyőző volt, a bűncselekmények száma elkezdett rohamosan csökkenni. Az emberek akik egyébként hajlamosak bűnelkövetésre, olyan helyeken, ahol úgy tűnik betartják a törvényt visszafogják magukat.

Az online térben azokon a helyeken, ahol bármit meg lehet tenni, ahol spam-eket lehet beküldeni, ahol a felhasználók egymást inzultálják és nincs rendbe rakva a tér, az emberek hajlamosabbak maguk is erőszakossá vállni. Csak meg kell nézni, hogy olyan beszélgetést, ahová beszabadulnak a gyűlölködők, hirtelen még a jószándékú emberek is elkezdenek csúnyán viselkedni.

A tipping point közösségekben
Amerikai közösségekben vizsgálták, hogy mi történik akkor, ha feketék költöznek be egy új környékre és azt találták, hogy amint egy bizonyos százalékot elér a fekete népesség egy településen, a fehérek hirtelen elkezdenek nagy számban elköltözni, a lakások értéke esik és ez még jobban felgyorsítja a folyamatot. Egy ideig minden rendben megy, majd egyik pillanatról a másikra hirtelen felgyorsulnak a folyamatok.

Hasonló események zajlanak webes közösségekben is, például azon hordáknál, akik szolgáltatásról szolgáltatásra járnak – nem szeretik az amatőr felhasználókat -, vagy politikai beállítódás szerint elkülönült csoportoknál. Ez kifejezetten fontos lehet olyan szolgáltatásoknál, ahol bizonyos felhasználói típusok meggyőzése fontos. Ilyenkor jó tudni, hogy ezeknek a felhasználóknak mi fontos, mi az ellenségképük, hiszen lehet, hogy azt látjuk jól érzik magukat, aztán hirtelen egyik pillanatról a másikra eltűnnek.