Mi lesz mobilon? Alkalmazás, vagy böngésző?

Ahogy görgettem végig az iPhone-os alkalmazások között azt vettem észre, hogy döntő többségük webes alkalmazásként, ingyenes weboldalként is tökéletesen megállná a helyét.

Van néhány dolog, amit nem lehet persze a böngészőben megoldani. A Skype jó, hogy elérhető alkalmazásként, de egy Facebook vagy egy Twitter kliens – egyéb produktivitást segítő alkalmazásokról ne is beszéljünk simán egy böngésző ablakban is hasonlóan fasza élményt nyújt, mintha letölteném az Store-ból.

Az új Gmail mobilos interfész azt mutatja, hogy itt fogják elsőként meglépni pl. az 5-ös html-ben rejlő lehetőségeket, mert a platform még nincs széttöredezve úgy, mint az asztali böngésző piac, sőt a mobilra mindenki most szuszakolja be magát minden böngésző a lehető legszabványosabb keretek között. A böngésző tehát ha így vesszük a mobilon még jobb fejlesztési környezet is lehet ha megtanuljuk kezelni a korlátait, mint lent az asztalon.

A képernyő mérete ugyanis csak nekünk nem mobilos benszülötteknek probléma. Élmény szinten a mobil web semmivel nincs hátrébb az asztali képernyőnél. Lőjenek le, de nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb, az iPhone-on olvasgatni a Google Reader-t, vagy a laptopon.

Most azt mondanám aki a mobilon pénzt akar keresni, az maradjon a webes fejlesztői környezetnél, tanulja meg a következő generációs szabványokat és tanulja meg őket alkalmazni egy átlagos képernyő 8-ad részén. És akkor nem kell összetörni, ha a RIM feljön az iPhone mellé.

Ahogy néztem egy dolog mozgata most a fejlesztőket az alkalmazás irányába, nagyon jó kis támogatás van hozzá és fejlesztési szempontból jól ki van szolgálva, ehhez kell még felnőnie böngészőt favorizáló fejlesztői környezeteknek.