Mi az SMO? Reakció a közösségi médiában

Kezdjük azzal, hogy már ez az egész SMO témát nem a keresőpoptimalizálás kárára kell csinálni. Az utóbbi években tucatnyi szolgáltatást vezettem be a hazai és közép-európai piacra, ezek közül nem egy brutális módon SEO vezérelt projekt volt, tudom mit tud, ha jól meg, mekkora baj, ha nem megy és mennyire tervezhető. Rámegyek traktorral arra, aki még egyszer azt mondja, hogy csak erre hagyatkozva, méghozzá a klasszikus tartalomépítős, kulcsszótámadós modellben valóban egészségesen lehet növekedni. Nem kizárt, de nem egyáltalán nem biztos. A SEO egy jelentős, éppen túlértékelt fázisban lévő szakága a marketingnek, akik csak erre esküsznek azok elfelejtik azt a rengeteg oldalt, amelyik éppen ebben a pillanatban is úgy növekszik, hogy nem a keresőkből érkezik rá a forgalom elsősorban, és fura mód rengeteg ilyen van a hazai web élvonalában. A SEO jelenleg az egyik leghatékonyabb ága az online marketingnek, de nem mindennek az alfája és omegája.

2009-ben csak egyetlen elemre tervezni szolgáltatás bevezetést óriási hiba és bár kell egy modell, ami nagyon megy, bevezetési módszerek sokaságát kell alkalmazni, ha sikerre akarunk jutni. Szóval azzal takarózni, hogy SMO-val nem kell foglalkozni, mert a SEO jobb, nem túl egészséges politika. Sőt.

De mi is az SMO? Mivel a prezentáció nem ment át teljesen, egy pillanatra kibontanám egyes elemeit, ezt most már tényleg tessék elolvasni.

Bizonyos cégek jelentős forgalmat könyvelhetnek el közösségi oldalakon, ezek egy része beágyazott elemeken, beépített alkalmazásokon keresztül jelentkezik, új dolog, hogy ez a forgalom bent a rendszerben alkalmazásokon keresztül és kifelé terelve külső oldalakon képes konvertálódni és valódi üzleti mutatókat felmutatni. A másik dolog, hogy a fejlett analitikai alkalmazásoknak köszönhetően ezeket az oldalon belüli aktivitásokat, hogy egy kicsit mélyebbre menjünk url builder, event tracking és campaign tagging technikákkal mérni tudjuk. Alap analitikai ismeretekkel rendelkező embernek elég annyi tudnia, hogy míg a keresőkre rá vannak írva Analytics-hez hasonló analitikai alkalmazások, tehát eleve előkészített módon az egyszeri elemzőnek nem túl részletesen ugyan – és sok helyen hekkelendően -, de követi a forrásokat, kulcsszavakat és egyéb paramétereket, addig közösségi oldalakra kidobott linkeket nekünk kell kézzel paraméterezni, hogy később értelmes riportokat tudjunk belőle készíteni. De a fontos itt inkább csak az, hogy tudjuk.

Miért jó, hogy tudjuk mérni ezeket az aktivitásokat és fel tudjuk őket taggelni? Mert ahogy a keresőoptimalizálás esetén, úgy most már itt is fontos adatokat tudunk kinyerni, például azt, hogy milyen címek, milyen anyagok, milyen médiumok hogyan működnek az egyes közösségi oldalakon, az egyes oldalak milyen forgalmat generálnak bizonyos aktivitásokra és ezekből milyen konverziónk van, satöbbi, satöbbi.

Amit mérni tudunk, azt tudjuk optimalizálni is. Például azt, hogy milyen médiumokban dolgozunk, milyen felületeken, a felületeken melyik aktivitásokra teszünk nagyobb hangsúlyt. Hol megy jobban az üzlet és hol megy kevésbé. Lehet tesztelni és próbálgatni különböző tartalom formátumokat, különböző publikálási időpontokat. Ha valaki nem látja ebben az értéket SEO-ra hivatkozva, az kábé annyira szemellenzős, mint amennyire Ő gondolja a korábbi időszak embereit.

De menjünk tovább. Vajon azt jelenti az SMO, hogy bemegy a marketinges és tömegesen vesz fel ismerőnek mindenkit és próbálta elérni, hogy menjenek le a sarki boltba vásárolni? Egyáltalán nem. a prezentációmban erre utaltam 1.0-ként. Az első aranylázra, aminek egyébként voltak nyertesei is.

Nem, az SMO nem a tartalom gyártásról szól, az SMO a tartalom elhelyezésének méréséről és az ebből szerezhető adatok elemzéséről amit vissza lehet csatolni a kampányok tervezésébe és a tartalom létrehozásába. Tessék csak megnézni az ábrát, amit a prezentációmban bemutattam:  

Értelmezzük egy kicsit. Az ábra azt mutatja, hogy vannak bizonyos tartalmak és eszközök, amiket art director-ok, fejlesztők és egyéb gyártásra szakosodott emberek csinálnak – vagy ha kisvállalkozásról van szó, akkor maga az egyszemélyes marketinges / vezető, de ez tudjuk hova vezet -. Ennek a tartalomnak marha jónak kell lennie, érdekesnek és megosztásra érdemesnek. Naponta akár több ezer ember fogja eldönteni, hogy lájkol-e valamit, vagy sem, értékes vagy-e vagy sem. Minden tartalmad azonnali közvélemény kutatásnak lesz alávetve és minden tartalom azonnal megmérettetik és elbukik ha rossz.

Mivel lehet ezt a megosztási folyamatot gördülékenyebbé tenni és a lájkolások, megosztások folyamatát erősíteni? Autoritás és bizalom megteremtésével, ami katalizátorként működik.  Mi az autoritás és bizalom? Az, ha egy ember, akinek a blogját olvasod és ismered és szereted és ismered a véleményét, fényévekkel nagyobb a valószínűsége, hogy egy általa készített tartalmat lájkolni fogsz, vagy megosztod, mint egy olyan emberét, akiről most hallottál először. A másik dolog az autoritásban és bizalomban, hogy itt is működik a nagy számok törvénye. Egy olyan ember, akinek a blogját több ezren olvassák, nagyobb valószínűséggel fog befutni a megosztásokba, mint akiét csak 10-en. Vegyünk egy példát, ezt a bejegyzés címlapos lesz a Turulmeme-n. Miért vagyok benne biztos? Mert annyira jó? Nem. Azért, mert ahányan olvassák ezt a blogot, azokból néhány újra megosztja majd és ez már elég a kikerüléshez. Ezt az erőt nem kell minden nap felépíteni, ha egyszer elérted és nem csinálsz valami óriási hülyeséget, akkor megvan, újra felhasználható és versenyelőnyt jelent mindenki mással szemben, aki a piacon van. Ezt hívják asset-nek a közgazdaságtanban.  

Ha egy dolgot viszel haza ebből a posztból az legyen a következő: csak olyan marketing eszközökbe szabad invesztálni, amik asset-et építenek. Display hirdetésnek van asset építő ereje? Közvetlenül nincs. SEO-nak van asset építő ereje? Van. Közösségi média jelenlétnek van asset építő ereje? Van. Érdemes csinálni? Igen.

Ha eddig követted a bejegyzés fonalát, akkor láthatod az ábrán, hogy a tartalom gyártás és bizalom építés nem tartozik az SMO körébe közvetlenül, megvannak rá a külön szakágak, de egy ember is meg tudja csinálni. Ha van autoritás és bizalom – kapcsolódhat ez egy emberhez, vagy egy céghez -, ezen keresztül be tudsz vinni tartalmakat a hálózatba ahol az megfelelően terjed majd. Ha megvan, akkor lehet elkezdeni optimalizálni a média választást és a tartalmak formai, kreatív, stb szerkezetét, illetve az egyéb kapcsolódó paramétereket. Ez az SMO, vagy a közösségi média optimalizálása.

Hogy ennek a 2009-2010-es időszakban van-e relevanciája, vagy egyszerűen csak lufi eregetés, döntse el mindenki maga. Szerintem érték, nekem legalábbis az.