Arról beszéltünk, hogy… hangvezérlés forradalma

Siri

A televíziózás legnagyobb problémája a megfelelő eszköz hiánya, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen vezéreljük a készüléket. A távirányító helyettesíthető lenne, ha tudnánk beszélni a készülékhez és nagyon úgy néz ki, hogy ebbe az irányba halad a legtöbb ipari fejlesztés. 

A TV-ben az egyszerűséget szeretjük, a fejlesztésében sem azt várjuk, hogy internet bonyolultságú felületeket prezenáljon elénk, hanem biztosítson egyszerű választásokat, könnyű vezérléssel összekötve. Film választás, sorozat választás, tartalom vásárlás. Az Apple ráérzett, hogy itt nagyon nagy lehetőségek vannak. 

Az iPhone 4S külsőségeit kissé háttérbe szorítva, az új iPhone alapvetően a hangvezérlésről szól, a Siri egy hadi ipari veterán, a DARPA finanszírozta nagyjából 10 évig mire az Apple felvásárolta.

A működő hangvezérlés óriási dolog, az utóbbi hónapban néhány embert hallottam beszélni a Siri-vel és nagyjából mindenki leblokkolt attól, hogy akcentussal angolul képes a telefonjával beszélni és az nagyon nagy valószínűséggel képes felismerni azt, amit mondasz. Nyilván amerikában saját nyelven ez hatványozottan igaz, de itthon is rengeteg nevetést és mosolyt, meglepődöttséget láttam az emberek arcán, amikor megtudták, hogy a telefonjukkal beszélni tudnak, vagy láttak mást beszélni a telefonnal.

Nagyon kevés dolog van, ami annyira képes személyes tulajdonságokkal felruházni egy eszközt, mint a saját hang és amennyire természetes számunkra, hogy egy másik emberrel hang segítségével tudunk beszélni, annyira varázslatosnak tűnik, hogy ugyanígy egy telefonnal is tudunk kommunikálni. A Siri beszédtéma tud lenni a technológiára kevésbé fogékony emberek között is, ami nálam mindig annak a jele, hogy egy technológia valami nagyon mély emberi igényt szólít meg. 

A hangvezérlés gyakran nem elég hatékony, de bizonyos szituációkban és élethelyzetekben óriási lehetőségek vannak benne. Amikor a TV-t akarjuk irányítani, amikor az autóban ülünk, amikor mozgunk. 

Bár alapvetően a technológiai piacon dolgozó emberek többségének nem ez lesz az álom megoldás arra, hogy a készülékével kommunikáljon, ahogy egyébként számukra az iPad érintőképernyője sem reális alternatíva, annyira érezni, hogy megint léptünk egyet egy olyan világ irányába, ahol az interaktív technológiák fő fejlesztési iránya, hogy az egyre nagyobb bonyolultságot egyre jobban elrejtve, természetesen használható interfészeket hozzanak létre az emberek és eszközök között.