Boldogság, kiszámolva (1.)

Mindig azt hallottam, hogy boldogság megfoghatatlan dolog. Én is így voltam vele, de rájöttem, hogy nekem ez a mondás nem elég. Egész pontosan, hogy talán a legfontosabb dologról az életemben nincs pontosabb képem, azt ugyan tudom, hogy hány kiló vagyok – mérleg -, hogy mennyi pénzem van – bankszámla -, hogy mennyit költök – költségfigyelő app -, hogy milyen szokásokat építgetek – Lift -, hogy hol járok – Foursquare -. Tudtam, hogy mit gondoltam arról, mi tesz boldoggá, de nem tudtam, hogy VALÓJÁBAN mik azok az események, dolgok, amiktől jól érzem magam.

Tudom, hogy mindenkinek más mondása van a boldogságról, a médiából rengeteg kép érkezik felénk, ami mutat egy utat, anyagi javakról, szabadsággal teli életről, tengerről, nyaralásról, de ezek mind külső képek és nem valós élmények, amik a valóságot mutatnák.

Hogy az elméletből gyakorlatot faragjak, nagyjából egy éve elkezdtem rögzíteni minden este – egy héten többször – azt a három dolgot, ami aznap történt velem és amiről azt gondoltam, hogy boldogabbá tesz. Aznap este még a memória komoly bezavarása nélkül fel lehet idézni az adott nap eseményeit így valós képet tudtam kapni arról, hogy azon a napon milyen jó dolgok történtek velem. Több, mint ezer ilyen pillanatot rögzítettem le egy év alatt, így egy elemezhető és analízisre alkalmas adathalmaz jött létre.

Ahogy elkezdtem feldolgozni ennek az 1 évnek a történetét, meglepően egyszerű kép rajzolódott ki előttem. A boldogság nekem a mindennapok apróságaiban jelenik meg és nem “nagy” eseményekben, ezekben viszont sok kis egyediség és hangulati különbség van, a hangsúlyok pedig teljesen máshol vannak, mint amit magamtól mondtam volna.

Ezzel a felismeréssel meg is fogalmazódott bennem egy izgalmas projekt ötlete, amiről hamarosan többet fogok írni.