iOS 7, a dizájn mashup

Johny Ive segítségével az Apple nagyobbat lépett előre, mint bárki eddig a mobil OS piacon és ez a bátorság, nagyon remélem, hogy be is fog jönni nekik.

Az iOS 7 egy dizájn mash-up, amibe beletöltöttek mindent, ami jót látnak jelenleg a piacon. A legjobb dizájn trendeket összefogták és egybe integrálták. A tipográfia alapú tervezési hullámot – Yahoo Weather -, a friss ikon trendeket – Google -, a minimalista platform dizájnt – Windows Phone – és beleraktak néhány olyan dolgot, amit más még nem tudott.

Ha innen nézzük, az iOS 7 egyébként tökéletesen jellemzi Johny Ive szellemiségét. Persze, nagyon sokat merített Dieter Rams féle minimál hardver elemekből, de azért egyértelműen “nyúlta” a Bang&Olufsen fém-üveg megjelenését is és vitte a tömegtermék piacra. Ahogy a hardver piacon, most sem átalkodott minden jót ellesni, és gyúrni belőle valamit, ami egyedi, egyértelműen azonosítja az Apple-t.

Hangulatában, az alap háttérkép alapján egyébként első körben azt mondanám, hogy a termék erőteljesen unisex lett, a filmes utalások többsége is egyértelműen mutatja, hogy ez már nem egy férfias készülék, hanem egy készülék, ami mindenkinek szól. Mivel a képernyő erőteljesen építkezik a háttérképernyő színeiből, valószínűleg egy háttérkép megváltoztatásával teljesen más dizájn élményt fogsz kapni.

Szóval akinek a színek nem tetszenek, az valószínűleg pozitívan fog csalódni, amikor beállítja a saját készülékét.

Egy biztos, az iOS végre megint nem a kis frissítések ünnepléséről szól, hanem a bátor tervezési döntésekről.