Belenézni az üveggömbbe, Óra és TV

Akik előbb élnek meg egy technológiát, azok a piac előtt járnak. Az amerikai fejlesztések azért vannak az európai és ázsiai piacok előtt, mert a fogyasztói kultúra és a vásárlóerő miatt az amerikai piac időben tényleg előrébb van, mint mindenki más. Ha csak pár hónappal, akkor is előrébb. Valaki, aki ott fejleszt, hamarabb kap képet arról, milyen egy telített okostelefonos piacon dolgozni, mint az, aki Európában. Amikor mi elkezdünk egy telefon típust vásárolni itthon, kint már hónapok óta vásárolják, amikor mi elkezdünk egy termék bevezetéséről beszélgetni, ott már rég sikertermék telített piaccal.

Vannak dolgok, amiket nem lehet szimulálni, ezért sem tud Kína technológiai piacon igazi innovációt letenni az asztalra. Mert bár a technológiát tökéletesen másolja, egy olyan piacon, ahol nincs meg az élethelyzet – nagy vásárlóerő és környezet -, egyszerűen nincs meg az a lehetőség, hogy a fejlesztőket olyan impulzus érje, amivel a piac előtt járhatnának.

Hasonló a helyzet a termékekkel. Amikor először fogtam kezembe okostelefont, nem tudtam, miért olyan óriási dolog, amíg nem használtam, nem volt a kezemben, nem azzal feküdtem és keltem, fogalmam sem volt, hogy mi is valójában, milyen hatással lesz. És nem csak a lehetőséget nem láttam addig benne, a fejemben nem tudott létrejönni a tudás, hogy mit lehet vele kezdeni.

Ezért is szeretek beszerezni egyre inkább különböző technológiákat, hogy lássam, használjam akár hónapokig is, míg annyira belém ivódik, hogy elkezdjem érezni, mit érdemes vele kezdeni.

Ez alapján pl. biztos vagyok benne, hogy az Apple nem fog egy olyan iWatch-t piacra dobni, ami csak kijelzi a telefon üzeneteit és hívásait. Ennél sokkal több lesz, szenzorok, akár valamilyen önálló eszköz, ami magában képes lesz kiváltani a telefont. Mindezt azért tudom, mert egy hónapja használom a Pebble órát és bár nagyon hasznos eszköz, mégsem érzékelem önálló termékként, sokkal inkább egy kiegészítőként. Az Apple nem fog piacra lépni egy kiegészítővel.

A másik termék, amivel nagyon sokat találkozom, az Apple TV. Az utóbbi időben rendszeresen vetítem ki a netes videókat a telefonomról a TV-re ezen keresztül. Újra elkezdtem TV-zni, soha nem gondoltam volna, de már teljesen mást nézek rajta mint korábban. Néha van úgy, hogy a gépet elő se veszem. Egy kis eszközzel vezérlek egy nagy képernyőt és közben még navigálok a telefonon és böngészgetek. Teljesen más élmény, mint eddig bármikor, teljesen más élethelyzet. Ha nem használnám, nem tudnám leírni, sem azokat a következményeket, amiket érzek amiatt, hogy kezdek beleszeretni ebbe az új típusú TV-zésbe.

Röviden, ha valamiben alkotni akarsz, meg kell élned. Kívülről nem lehet elmondani, nem lehet ráépíteni, nem tud alapzatot adni. Bizonyos technológiákat ki lehet itt is próbálni, de egy piac működését megérezni, sajnos azt leginkább csak kint lehet.