Primary Navigation

Social Navigation

gerincsérv ellen

Lehet valamit tenni a gerincsérv ellen otthon?

Egészség

A megelőzés érdekében fontos tisztában lenned azzal, hogy mi az a gerincsérv. Ez a betegség kellemetlen és sokszor nagyon erős fájdalommal is járhat, amely megakadályozhat a mindennapi tevékenységek elvégzésében. Súlyosabb esetekben elengedhetetlen a szakorvosi segítség és az, hogy otthon is kezeld betegségedet annak érdekében, hogy enyhítsd a tüneteket.

Mi is pontosan a gerincsérv?

A gerincben található porckorongok belső zselés anyaga kibuggyanhat és nyomja a körülötte lévő idegeket. Ez a fájdalom a derék vagy a nyak területén jelentkezik és az öregedéssel, valamint a helytelen emelési technikákkal hozható szoros összefüggésbe. Mivel a közeli idegek irritáció alatt vannak, ezért fájdalmat és zsibbadást is okozhat.

Hogyan védekezhetsz a betegség ellen?

Mielőtt rátérnénk az otthoni kezelési módszerekre fontos tudni, hogy nem vagy orvos, így nem tudhatod, hogy pontosan milyen tornagyakorlatok vagy kezelések segíthetnek a javulásban. Ezért is fontos, hogy először profi gyógytornászra bízd a gerincsérv kezelését. Nézzük most meg, hogy miként segítheted elő Te is a javulást.

Sok pihenéssel és tevékenységeid felülvizsgálatával

Ugyan a teljes ágyban fekvés nem ajánlott mégis fontos, hogy korlátozd azokat az aktív tevékenységeidet, amelyek kiválthatják a fájdalmat. Csökkentsd a terhelést és gondoskodj a megfelelő matracról és párnáról a kényelmesebb alvás érdekében.

Meleg- és hidegterápia alkalmazása

A hideg és a meleg alkalmazása az érintett területeken enyhítheti a gyulladást és csökkentheti a fájdalmat. Az első időszakban az esetleges duzzanat csökkentése érdekében hideg pakolást alkalmazhatsz. A meleg pakolás ellazíthatja az izmokat és javíthatja a vérkeringést. A kettőt lehet váltogatni szükség szerint.

Csillapítsd a fájdalmat

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint például a nem szteroid gyulladáscsökkentők a fájdalmat enyhíthetik és a gyulladást is csökkenthetik. Itt viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy csak az orvossal való konzultáció után szedjünk be bármit is.

Figyelj oda a mozgásra

Az izmaid rugalmasságának növelését segíthetik azok a gyakorlatok, amelyek a gerincet támogató izmokra is kihatással vannak. Sétálj, vagy menj el úszni, esetleg végezz alacsony terheléssel járó tornagyakolatokat. Kerüld el azokat a mozdulatokat, amelyek ütközéssel, nagyobb erőhatással járnak. A hajlító és csavaró gyakorlatokat is kerüld el messzire, hiszen ezek súlyosbíthatják a tüneteket. A legjobb, ha konzultálsz egy gyógytornásszal.

Végezz otthon nyújtó gyakorlatokat

A nyújtógyakorlatok az érintett terület izmait célozhatják meg, így növelve azok rugalmasságát és csökkentve a meglévő feszülést. Szakorvossal vagy gyógytornásszal kell konzultálni ebben az esetben is. Önállóan soha ne kezdj bele semmilyen gyakorlatba, csak az egyéni kezelési terveknek megfelelően!

A testtartás tudatos javítása

A megfelelő testtartás elsajátítása kiemelkedő fontosságú gerincsérv esetén. Ülés és állás közben ügyelj a testtartásodra. Amennyiben hosszabb ideig ülsz, akkor párnával vagy deréktámasszal segíts testedet és minimalizáld a gerincedet érő terhelést.