Ultra minimálba a minimálból

Amikor a mobilos tervezés először berobbant az alkalmazásokon és a mobilwebes felületeken keresztül, a minimalista tervezési trendek kerültek előtérbe. Megszelidült a digitális tördelés, az egy hasábos megjelenés lett a menő, a grafikák helyett a tartalom került előtérbe.

Aztán teltek az évek és az iOS által meghatározott tervezési trendek – glossy felületek, gradiensek, vetettárnyékok és anyag mélység – elkezdett elfáradni.

Viszont ahelyett, hogy valamiféle bonyolultság irányába indult volna el újra a trend, akár egyfajta visszacsapásként a korábbi irányra, még jobban tisztul a mobilos felületek megjelenése. Ahol már azt hittük, nem lehet tovább pucolni, ott a tervezők még találnak “helyet”.

Ma már egy olvasó – Feedly pl.- olvasás közben semmit nem mutat a szövegen kívül. Az iOS 7-tel a fejlécek kisimulnak teljesen, megszűntek a vetett árnyékok és gradiensek, bejön a transzparencia új elemként. Kevesebb a struktúráló elem, a tartalom kap még nagyobb hangsúlyt a felületeken és a tartalom tényleg egyre inkább magát strukturálja. A navigációs elemek is elkezdtek kikopni, kezd teljesen bevett interakciós megoldás lenni a swipe, pl. jobbra swipe visszavisz az előző felületre, vagy hasonló gesztusok adnak ki utasításokat az érintett elemre – fel lökés bezárás, balra húzás pipa, stb. A menü tartalmak eltűntek a bal oldalon – egy gombnyomásra -, a láblécet már csak ritkán látjuk.

Mindennek az eredménye egy tökéletesen kicsontozott trend lett, ami szerintem nagyon jót fog tenni az alkalmazások funkcionális működésének, ahogy az eszközök fizikai egyszerűsége is érkezik, úgy közeledünk a rendkívül egyszerű alkalmazások korszaka felé, amik tervezettségükben azt kommunikálják magukról, amit webes testvéreik soha nem tudtak elmondani. Hogy nincs itt semmi megtanulni való, ide érintesz és az történik, amit szeretnél.