Vezetési stílus

Mindenkinek van a fejében egy kép arról, hogy milyen egy jó vezető és milyen a jó vezetési stílus. Lehet kemény, lehet megértő, lehet alkalmazkodó, lehet célokat jól kijelölő, igazságos. A valóság az, hogy egy vezető minden egyszerre nem tud lenni és nem is kell, hogy legyen.

A Google és az Apple példáján nagyon jól látni, hogy mindenféle vezetési stílus képes sikert eredményezni.

Az Apple egész cégkultúrájában – nyilván nagy vonalakban – a Steve Jobs által belevert hibatűrési képesség hiánya jelenik meg. Dolgozni kell, megcsinálni a dolgokat, mert különben baj lesz, autoriter szervezet, maximalista, nem csak kimenetében, de mindennapi viselkedésében is.
Érdemes megnézni egy belső kreatív megbeszélést, hogyan dominál benne Steve Jobs:
http://www.youtube.com/watch?v=_9TsrZ5iqwo

A Google cégkultúrájában – nyilván nagy vonalakban – mintha sokkal kevésbé jelenne ez meg. Itt a nagy elvárásokat próbálják támogatással érvényre juttatni. A maximalizmus is inkább a kooperatív teljesítmény eredményének a bizonyítéka.
Érdemes megnézni, milyen volt egy heti staff meeting a Google-nél 1999-ben, nyilván sok minden változott azóta, de szó sincs domináns vezetői stílusról a képeken, alapvetően kooperatív, demokratikus vezetőket látni:
http://www.youtube.com/watch?v=u68QWfHOYhY#at=61

Sok cégben jártam már és sok vezetési stílust láttam, amiből egy dolog látszik. A jó vezetési stílus a szervezethez és a környezethez mérhető. A nyíltan versengő cégekben azok a vezetők jobbak, akik a versenyzés játékaiban jobbak, a kooperatív cégekben, akik a kooperatív játékokban.

Nincs olyan, hogy ideális. Láttam elképesztően jó félkatonai szervezetként működő céget erős vezetőkkel – médiapiacon -, ugyanilyen erős vezetőkkel, de teljes káoszban – szintén médiapiacon -, láttam kooperatív szervezetet kooperatív vezetőkkel menetelni és kooperatív szervezetet autoriter vezetőkkel káoszban.

A jó itt sem valami kiforrott, általánosan leírható valami. Megjelenik és ha látod, tudod, hogy ez az.