OS X Maverics

Az őszi szezonra az OSX Maverics-et vártam a legjobban, röviden összefoglalom az eddigi tapasztalataimat.

Maverics
Ahogy ígérték előre, tényleg nagyot sikerült optimalizálniuk. A korábbi OSX verziók inkább az új funkciókról szóltak és új navigációs modellekről, a Maverics nem akart nagyon előremenni – bár szoftverekben hozott pár újdonságot – valójában a legnagyobb előnye az lett, hogy letisztította azt, amit eddig is tudott az egész operációs rendszer, és sokkal gyorsabbá tette. Felületi szinten észre sem vettem szinte, hogy váltottam, de azt igen, hogy az eddigi gyorsnak mondhatóhoz képest is villámgyorsan áll fel a gépem, hogy minden felkapcsolt egy sebességet. Azt kell mondjam, hogy a kedvenc OS X-em lett az utóbbi pár év kiadásaiból, mert arra fókuszáltak benne végre, amit az utóbbi időben elkezdtek elfelejteni, hogy ez egy produktív környezet, ahol nem csitti-fitti animációkra van szükség, hanem olyan környezetre, ami a lehető leggyorsabban működik. A dupla képernyő pedig előrevetíti azt, amit egy Apple TV-vel már most ki lehet próbálni, vagy akár egy prezentáció során, hogy az ami történik a kivetített képernyőn, az független attól, ami a laptop képernyőjén van. Ez a különböző adat prezentálás közben, TV nézés közben, számos helyen nagyon hasznos lesz.

Az egész operációs rendszer mintha csak elindult volna egy olyan optimalizáltság irányába, hogy még kissebb gépeken is bátran elfusson, kevesebb áramot fogyasszon, ha csak egy dolgot kell mögé látnom, akkor a még maihoz mérve is az ultrahordozható gépek operációs rendszere legyen.

Csodálkoznék, hogy lenne bárki a Mac-es közösségben, akinek ez az irány nem jön be.

iWorks
Itt már ugye megoszlanak a vélemények. A weben darabokra szedték az új iWorks-öt a megjelenést követően, a fő kritika az volt, hogy mennyire elvitték az alap felhasználók felé az eszközöket és kihagyták a professzionális felhasználók igényeit. Érdekes, én nem ezt látom. A Pages mindig is egy kicsit béna szövegszerkesztő volt, professzionális munkára szinte alkalmatlan. Adat kapcsán rendes ember Excel-ben dolgozik még mindig, ha sok adattal és komoly feladatokat kell elvégeznie, a Numbers pont arra volt jó és most talán egy kicsit jobb is, hogy szerkesztett, szépen kinéző chart-okkal támogatott adatsorokat prezentálhassunk vele, akár ajánlatokat, akár egszerű kalkulációkat vizualizáljunk.

A Keynote kapcsán pedig egyáltalán nem értem a kritikusokat. Valóban idegesítők lettek az új panelek és némely feladatot elég sok ideig tart megcsinálni, de végre megoldották a presenter view nézetet, a prezentáció során könnyedén lehet végre a prezentációs nézetet beállítani és váltani, hogy melyik képernyőre is szeretnénk kitenni, a betűméretek könnyedén felhúzhatók, szóval aki prezentációra használta a keynote-ot, annak ez a verzió óriási ugrás lesz. Végre valóban használható a presenter view.
A prezentáció készítők számára is kellemes újdonságok vannak, formázások, végre megjelentek az érthető bekezdés stílusok, amivel a teljes prezentációban könnyedén tudjuk változtatni egy adott szövegtípus adottságait, a mesterdiák szerkesztése is – bár elsőre egy picit elbizonytalanodtam, de jóval érthetőbb lett, jól keretezett módon jelenik meg, hogy mit fog látni a végén az “ügyfél”.

Az összes kritikából az jött le nekem, hogy voltak egyesek, akik a Keynote-ban csináltak grafikákat – ??? -, illusztrációkat – ??? -, itt csináltak prototípusokat – ??? -, ergo olyan emberek hada, akik nem vették észre, hogy ezekre kifejezetten van professzionális tervező eszköz, amit ha az ember egyszer kipróbál és megtanul, onnan soha többet nem néz vissza – Photoshop, Illustrator és Axure -. A Keynote egy prezentáció gyártó eszköz, ebben pedig hatékonyság és megjelenítési minőség szempontjából a világ legjobbja. Én professzionális prezentáció készítő vagyok, a munkám része, hogy érthető prezentációkat tartsak és bár nagyon szeretem a Prezit is, ha gyorsan kell korrekt minőségű prezentációt készíteni, akkor produktivitás szempontjából a Keynote kenterbever minden programot, amit eddig használtam. Talán az egyetelen killer app számomra a Mac-en, amiért nem tudnék más platformra menni még akkor sem, ha szeretnék.

Összefoglalva szerintem az idei év az Apple-nél a csináljuk jobban, amit eddig csináltunk éve volt. Lehet hogy ez már Johny Ive mentalitásának megjelenése a szoftver oldalon is, aki a hardverben is a folyamatos iterálás bajnoka.

Ahogy az iOS 7 is viszi tovább a korábbi iOS sajátosságait, de érthetőbbé, egységesebbé teszi azt, ugyanígy a Maverics is hasonló úton jár.