Startup: Királydráma

Egy startup elindulása, vállalkozás felépítése tele van óriási élményekkel de rengeteg drámával is. Az egyik legnehezebb dolog nem is a képességek hasznosítása, termékek kitalálása és piacra vitele, hanem a vállalkozások építésének emberi oldala, megélése és kezelése.

Rengeteg cikket olvastam már arról, hogyan kell vállalkozást építeni, hogyan kell marketingelni, pilotolni, lean módon építkezni, embereket felvenni. Nekem ezekkel ritkábban voltak gondjaim, a legnehezebb dolog soha nem a munka, hanem a stressz menedzselése volt. A stressz, ami teljesen be tudja szippantani az embert, fel tudja őrölni, hogy aztán úgy tegye ki magából, mintha semmi értelme nem lenne.

A vállalkozások építésében eltöltött évek alatt – így visszatekintve – átéltem rengeteg visszautasítást, butaságot, lehetetlen elvárásokat, fals ígéreteket, szándékos rossz akaratot, olyan dolgokat, amiket az ember színdarabokban szokott látni. Mégis nagyon hálás vagyok érte, mert bár volt többször volt olyan, hogy úgy éreztem, maga alá gyűr, végül megtanultam kezelni mindazt, ami ezzel együtt jár és ez az életem minden területére jótékony hatással lett.

Menedzselni a határokat, az alvással töltött időt, a feltöltődésre szánt időt, a képességet a munka és a magánélet lehatárolására, a képességet, hogy a kemény dolgokkal szembenézzünk, a visszautasítással szembeni toleranciának a növekedését, a belülről vezéreltség erősítését, a megbocsátást, vagy például annak az erősítését, hogy ebben a világban semmi nem személyes és semmi nem Rólad szól.

Ha valaki párszor megpróbálkozik vele és nem pusztul bele, akkor a munka világának utcai harcossává válik.