Menjek/Maradjak?

Személyesen is érintett vagyok ebben a történetben, a Speakeasy csapatával éveken át voltunk közös irodában, költöztünk helyekről helyekre, a csapat egyik tagjával – Lócival – pedig minden évben most már sokadszorra vesszük be valamelyik európai nagyvárost. A csapat két tagjával egy egyetemre jártam, láttam és végigkövettem ahogy létrejött az alábbi történet.

A csapat pár hónappal ezelőtt kiment az Egyesült Államokba és leforgatták a Menjek/Maradjak c. dokumentumfilm első részét, amiről elsőre nem tudtam, jó-e a világnak, hogy elkészült, aztán mikor megnéztem, aztán mégegyszer, rájöttem, hogy amit itt dokumentáltak, az egy egész generáció gondolkodásának közös metszete.

A gondolat, hogy el kell menni innen, új életet kezdeni, visszavágyódni, visszajönni, lehetőségeket keresni és találni, felfedezni a világot mindenkiben benne van. 2008 után valahogy a lehetőségeket kereső, de itthon már nem találó generáció, amelyik küzd a munkanélküliséggel, az alacsony fizetésekkel és a rossz munkával, az a generáció, akit az internet rádöbbentet, hogy milyen távlatok vannak máshol, az a generáció, amelyik a lehetőségek beszűkülése és a világ betódulása a mobiltelefonon keresztül arra döbbentett rá, hogy érdemes megpróbálni külföldön, de közben azt is tudja, hogy az otthon, a barátok és a család elhagyása milyen áldozatokat követel.

Lóciék felvállalták a feladatot, hogy szószólói legyenek ennek a generációnak és megmutassák a világ nagyvárosaiba kivándorolt magyarok életén keresztül, hogy mit jelent menni és mit jelent maradni. Nem akármilyen sikerrel, szerintem hazai dokumentumfilmes viszonylatban kiemelkedő nézettséget sikerült elérniük az első epizóddal, most pedig támogatókat toboroznak az Indiegogo-n a következő projektjükhöz, amit Londonban forgatnak majd.

Ha úgy érzed, érint a téma, küldj nekik pár forintot és hamarosan újra gondolkodhatsz a kérdésen, hogy érdemes-e menni, vagy jobb maradni:
http://www.indiegogo.com/projects/menjek-maradjak-leave-stay-london-episode

Az első film pedig: