A milliárdosok klubja

1 milliárd felhasználót elérni elképesztően nehéz dolog volt korábban, alig pár platformnak sikerült – pl. Windows -, az utóbbi időben azonban több ilyen esemény is volt, köztük a Facebook, az iOS pedig hamarosan követheti.

Úgy néz ki, hogy a milliárd felhasználót érintő platformok kora érkezik és aki ebbe a klubba be tud lépni, annak lesz helye a következő világrendben.

A digitális eszközök terjedése és a gyors elérést biztosító platformok ugyanúgy működnek, mint az autópályák. Koncentrálják az erőt és a szolgáltatási központokat. Ahogy Barabási híres könyvében írja, az ilyen hálózatokban általában a győztes mindent visz. Olyan korszak érkezik, ahol a digitális szolgáltatások erőteljes konszolidálása mellett vilgméretű cégek uralnak a felhasználók életében egy-egy konkrét feladatot.

Kik lesznek a következő belépők a milliárdosok klubbjába? A platform növekedés szempontjából láthatóan az üzenetküldés.

De kik uralják jelenleg ezt a piacot?

- WeChat 270 millió aktív felhasználó
- WhatsApp 350 millió aktív felhasználó
- Line 300 millió felhasználó
- KakaoTalk 110 millió felhasználó
- Facebook messenger nincs hivatalos adat, de több száz millió felhasználója lehet

Van olyan, amiről alig tudunk. Voltak időszakok, amikor az egész amerikai startup piac pezsgőt bontott és fejenpörgött, amikor egy szolgáltatás elérte a 100 millió felhasználót. A fenti cégek úgy lépték át ezt a méretet, hogy észre se vettük. Közülük többen alig két évesek, ami azt jelenti, hogy robbanási pályára alig pár hónap alatt álltak.

Ilyen növekedés mellett az 1 milliárd felhasználó szám nagyjából 1 évre van, talán kicsit többre. Lehet rá készülni.