10 év

El sem hiszem, de 10 éve írok blogot, még az egyetem alatt kezdtem a szakdolgozatom előkészítő munkálatai közben. Akkoriban a Google csak egy robbanásban lévő kereső volt, a szakmai blogok épp nyitogatták a szárnyaikat az Egyesült Államokban, a Gmail éppen elindult, de még csak meghívóval lehetett regisztrálni, Demszky Gábor elkezdett blogolni, itthon csúcson voltak a Suematrahoz, Mileshez, Tornadohoz és Plastikhoz hasonló személyes blogok, a nagy cégek sem Facebook profilokat, hanem blogokat indítottak, és valakik már írtak egyesekről, akinek az ismerősei állítólag tudtak pénzt csinálni belőle. A Google-ről azt mondták, hogy 10 éven belül nagyobb cég lesz, mint a Microsoft és mindenki az internetes szolgáltatások aranylázában égett, az Apple pedig még vonal alatt repült az új iPodokkal.

Az internet pegig még az a hely volt, ahol úgy általában különlegesnek éreztük magunkat.

10 év elképesztően sok idő, mégis sok téma itt maradt, de még több új dolog érkezett. Ha megkérdezel akkor, mit lesz 10 év múlva, bizonyos szempontból biztos sok mindent beleláttam volna a jövőbe, de még érdekesebb, hogy miket nem. Egyszerre léptünk alig előre és egyszerre változott 10 év alatt meg szinte minden, ami a technológiai világban érdekes.

Az internet közmű lett és minden ami rajta elérhető, ugyanekkora jelentőséggel bír manapság. Azok, akik ma változást akarnak a világban, már nem feltétlenül az internet felépítésén dolgoznak, nem kép és tartalom publikáló szolgáltatásokat építenek, hanem robotokat, drónokat genetikai mérő rendszereket, elektromos autókat és rakétákat, eszközöket, amik ugyan használják az internetet, mint adatátviteli csatornát, de már sem annak eredeti kulturáját, sem egyéb sajátosságait nem tekintik különösebb vívmánynak.

Akkor biztosan nem láttam volna előre sem az okostelefonokat, sem a tableteket, sem az Apple menetelését, a kütyü kultúra megjelenését, a Twitterezést és a Facebookozást, sem az okos órákat, sem az Apple TV-t, röhögtem volna, ha valaki azt mondja, hogy az apám egy egy videós szolgáltatáson fog nézegetni videókat és a nagynéném is mobilon készített fotókat fog küldözgetni interneten keresztül. Úgy egészében nem készültem volna fel arra, hogy minden forradalmi jelentőségűnek látszó dolog olyannyira lesz hétköznapi, mint bekapcsolni a TV-t.

És arra sem, hogy milyen elképesztő fejlődésen megy majd át alig 10 év alatt a technológia.

- Hogy telemarketing robotok fognak hívogatni telefonon:

http://io9.com/freakishly-realistic-telemarketing-robots-are-denying-t-1481050295

- Hogy a természetes hangvezérlés csak egy lépésre van tőlünk
- Hogy emberek fognak járni exoskeleton kiegészítőkkel: http://www.ted.com/talks/eythor_bender_demos_human_exoskeletons.html
- Hogy robotok fognak rohangálni hamarosan az erdőinkben: http://www.youtube.com/watch?v=wE3fmFTtP9g és droneok repülnek majd a levegőben

Hát ennyi. 10 év.