2013

Eltelt lassan ez az év is, nézzük meg mi történt idén a digitális iparágban:

- A mobilweb 20%-át eszi a teljes webes használatnak
- A Google Glass, ahogy sejtettem nem ütötte át a mainstream kapuját.
- A drone-ok reptetését jövőre privatizálják az Egyesült Államokban, idén már ilyen rendszerek egész garmadáját láttuk.
- A Grand Theft Auto 3 nap alatt 1 milliárd dollárt termelt.
- Az idei évet digitálisan a Messaging appok vitték, amikről kiderült, hogy nem csak milliárdos felhasználó bázis felé tartanak, de a milliárd dolláros bevétel felé is.
- A Snapchat az új MMS, itthon még nem használjuk, de szerintem hamarosan itthon is elindul azoknak a képeknek és tartalmaknak a cseréje, amikre nem szeretnénk hosszú távon emlékezni.
- A digitális pénz látható közelségbe került. Kínában Bitcoin bányák épülnek, és már a rendszer működéséből fakadóan is látható, a jövő digitális pénzei sokkal bonyolultabbak és sokkal komolyabb problémákat kell átívelniük, mint ahogy eddig gondoltuk, ugyanakkor nagyobb stabilitást adhatnak, mint a jelenlegi pénzügyi rendszerek.
- A mobil hivatalosan is megy a TV-re, az idei karácsonyi iPhone reklám az első, aminek a középpontjában az állandóan telefonon lógó tinédzser és a TV-n megosztott közös élmény öröme volt. Android is megjelent a Chromecast-tel.
- A tabletek sebessége az új iPad-ek megjelenésével olyan ütemben gyorsul, hogy akár 2 éven belül elérhetik az iPad Air-ek szintjét, a britek harmada már tabletet használ, nincs nagyon mit szépíteni 2013-ban kiderült, hogy a PC érát gyors ütemben hagyjuk magunk mögött.
- A hordozható kütyük piacra kerülésének éve volt 2013, de idén nem terjedt el széles körben. Továbbra is a Pebble a leghasználhatóbb, de a sport órákon kívül széles körben használható igazi tömegterméket idén senkinek nem sikerült piacra vinni.
- Az amerikai felhasználók 20%-a használja az Instagramot, a fotózás, mint appért folytatott harc folytatódik.
- A Facebook már nem a legtöbbet használt közösségi szolgáltatás a fiatalok körében, a Twitter és az Instagram a nyerő.
- Az online TV nézés erőteljesen jön fel az USA-ban, a TV-zés történetében először csökken az előfizetők száma. És mit néznek helyette? Netflix-et.
- Az Apple térkép szépen lassan megelőzte a Google Maps-et, pedig emiatt rúgták ki Scott Forstall-t. Mivel mindenhonnan az Apple saját térképére jutunk az operációs rendszerben és mélyebben integrált – jelzések, nyitó képernyőn megjelenés utazás közben -, nagyjából ugyanaz történik, mint az Internet Explorer és a Netscape kapcsolatában 15 éve. Aki vezérli a platformot, könnyebben el tudja vinni az ügyfeleket.
- Míg korábban az Apple-t már leszálló ágban kezelték az amerikai piacon, idén visszatért a növekedési pályára, mint a legnagyobb amerikai telefon értékesítő.
- A Youtube forgalmának 40%-a idén már mobilról érkezett. 25%-ról kúszott fel alig egy év alatt. A mobil videózás robbanásban van.
- 2013-14 az alap alkalmazásokért harc éve az új mobil érában. Fotózás, telefon, üzenetküldés, kapcsolatok.
- 2013-ban az Android elérte az 1 milliárd felhasználót. Jövőre jön az iOS, utána pedig szerintem vagy egy fotó megosztó, vagy egy üzenetküldő app.
- 2013 a hangvezérlés térnyerésének éve volt. Itthon még nem sajnos a nyelvi korlátok miatt, de a hang alapú keresés már nálunk is szépen működik. 2013-ban hittem el először, hogy közelében vagyunk annak a forradalmi lépésnek, hogy ne billentyűzetről adjunk információt egy számítógépnek, hanem olyan formában, ahogy nekünk a legtermészetesebb, a hangunk segítségével és úgy, ahogy a legkényelmesebb, természetes emberi tolmácsolásban.

Ha össze kéne foglalnom 2013-at, akkor annyiban volt más az előző évekhez, hogy a webes szolgáltatások, témák szinte teljesen kikoptak a technológiai párbeszédből, nem mintha nem történt volna innováció a technológiai piacnak ezen a tájékán, egyszerűen csak teljesen megváltozott a fókusz. Eszközök, platformok, a korábban megkérdőjelezhetetlen szolgáltatások újragondolásának éve volt 2013. Az új technológiák éve is lehetett volna 2013, de végül nem lett. Idén is az iPad-ről, az iPhone-ról és az androidos csúcskészülékekről szólt elsősorban a sajtó, szépen csendben pedig elkezdtek felnőni az okos otthonokat, szenzorokat támogató cégek.

Akárhogy is 2013-ban sokkal közelebb kerültünk egy olyan futurisztikus világhoz, amit korábban csak sci-fikben láthattunk, ahol az emberek számítógépekkel beszélnek, ahol széles körben vesznek körbe minket szenzorok és mindezt nem csak néhány technológiai szakértő használja, hanem valódi tömegek.