TED és felszínesség

Érdekes kritika jelent meg nemrég, hogy a TED-en tartott előadások mennyire felszínesek és ez a felszínesség valójában inkább káros, mint egészséges. Hogy az előadók többsége inkább a Csillag Születik mintájára kerül kiválasztásra és kevésbé a tudományos értékeket helyezik előtérbe.

Egyáltalán nem értek egyet ezzel az érveléssel. A TED nem a kutató laborok világa, nem a mélyen szerkesztett akadémiai kiadványoké, ha valaki mély tudásról álmodik, meg se próbálja azt egy előadástól várni. A jó előadás művészet, az információ átadásnak, az izgalomnak, a megismerésnek és a szórakozásnak a keveréke.

A TED-et én soha sem primér információ forrásnak láttam, hanem olyan élménynek, amin keresztül betekintést kaphatok más tudományterületek innovációiba és ahol elég inspiráló formában kapom ezeket, hogy ha érdekel, tovább tudok olvasni róla.

Ha mélyre akarsz bármibe jutni, akkor ne azon lamentálj, hogy a TED mennyire sekélyes vagy sem, hanem azon, hogy képes vagy-e bármire több száz órát rászánni, hogy valódi mélységbe juss. Olvasni, írni, beszélgetni, gondolkodni valamin, ami aztán valódi változást tud hozni. És legyünk őszinték, az emberek többsége soha nem fog továbblépni a TED előadásokon.

Pedig a TED előadások legjobbjai mögött kiadott könyvek, hónapokra elegendő olvasnivaló van, akár több 10 évnyi kutatómunka, a színpadra nem azért nem viszik fel mindezt, mert nincs mögötte tudás és mélység, hanem mert pontosan tudják, hogy egy előadás célja, hogy megmozgasson.

A tudás megszerzése az érdeklődés felkeltésén keresztül tud elindulni, amely motivációval és akarattal együtt hosszú távon tudásba tud átfordulni.

Konferenciákra azért kell járni, hogy a képzelőerőnket mozgósítsuk, inspirálódjunk. 100-ból 90 ember ennyivel bőven beéri, mert nem érdekli, nem mozgatja meg, nem azért néz TED előadásokat, mert változtatni akar a világon, hanem mert el akar kellemesen tölteni 15 percet és minden világváltoztató ereje egy Facebook megosztásban kulminálódik. Nincs ezzel semmi gond, néhány embert viszont tényleg elindít, megmozgat, hogy mélyebbre jusson és változásokat hozzon.