E-Könyv, kész termék

A karácsonyi szezon nagy győztesei tablet/ebook oldalon az Amazon Kindle e-olvasók voltak. Érdekes korábban mennyire nem értettem ezt a kategóriát, ma viszont már ámulattal nézek a könyvolvasókra. Nincsenek régi tapasztalataim erről a piacról, nagyjából fél éve vagyok Kindle tulajdonos, akkor is csak azért vettem, mert a nyaralásra akartam vinni könyveket és nem akartam cipekedni.

Ami viszont az utóbbi időben nagy hatással volt rám, hogy lényegében mennyire kész is van ez az eszköz. Alig néhány éve vannak a piacon, hallunk ugyan róluk, de mégis mint a tabletek lesajnált kistestvérét kezelik. A valóságban azonban az ebook 2013-ban szinte már annyira érett termék, mint a televízió, vagy a rádió.

Csak összehasonlításként a tablet piac korai stádiumban van még, mivel a PC piac babérjaira tör, multifunkciós jellege miatt még óriási fejlődés előtt áll, akár játékkonzolként, akár produktív eszközként, akárcsak fogyasztásra alkalmas kijelzőként nézzük. Gyorsan merül, lassú még, tárhely kell hozzá, nem minden elérhető rajta abban a formában, ahogy szeretnénk. Tele van olyan nem természetes korlátokkal, amik fejlesztése hosszú éveket fog igénybe venni.

Ezzel szemben az ebook olvasó könyvek olvasására kell jó legyen.
Egy prémium olvasó már most tudja amit el tudok várni egy ilyen eszköztől, hogy csak néhány hetente kelljen feltölteni, akkora tárhely van hozzá, amire annyi könyvet lehet feltenni, amit szó szerint életed végéig olvashatsz, olyan katalógusból válogathatsz, amihez nem lehet kivetnivalót fűzni. A klasszikusok ingyen hozzáférhetőek, a friss könyveket pedig meg lehet azonnal venni – kivéve persze ha a hazai könyveket nézzük -.

Egy háttérvilágítással rendelkező könyv olvasóval olvasni jobb, mint egy valódi könyvet. Könnyebb tartani, lehet az ágyban úgy olvasni, hogy a másikat nem zavarja a fény, egyetlen dolog hiányzik még, a retina felbontású e-ink kijelző, de igazából ez sem valódi probléma, az olvasási élményt egyáltalán nem zavarja meg a jelenlegi felbontás sem.

Ha van valami ami a korlátlan előfizetéses zene hallgatáshoz hasonló élményt adott nekem az utóbbi időben, akkor ez biztosan. Egy korábbi óriási piac újraformálásából született élmény, ami valóban előrébb van, mint ahonnan jöttünk.