Mosógép és önmagát vezető autó

Azt mondják a számítógépnél nagyobb innováció volt a mosógép bevezetése a háztartásokba. Mert a nőket felszabadította a nehéz házimunka terhe alól, így lényegében ez volt az a pillanat, amikor a nők is megjelentek nagy számban a munkaerőpiacon.

A technológiai innovációk értéke tehát úgy is leírható, hogy felszabadít-e időt az életünkben.

Ha azt nézzük, hogy milyen technológia lenne még képes arra, hogy hasonló hatást érjen el, akkor kevés dolgot tudunk felmutatni. A munka sebessége gyorsulhat egyik oldalon, de idő teremtő technológiát keveset látunk.

A mobilinternet, hordozható számítógép és okostelefon valamennyire ilyen eszközök, mert az utazás közbeni időnk hasznos eltöltését segítette elő. Olyan szituációkat is produktív környezetté tesz, amiről korábban nem is sejtettük, amikor másokra várunk, orvosi rendelőben ülünk, a felszabaduló 5-10 percekkel lényegében kitolta a napunkat.

Ami körbenézve hasonlóan nagy ugrást eredményezhet az időnk felszabadításában, az az autonóm autó megjelenése lehet. Amerikában egyértelműen, de itthon is rengetegen töltik a napjaik egy igen jelentős szeletét autóban. Ingázva, városi dugóban ücsörögve. Ez egyeseknek akár napi 2-3 órát is jelenthet.

Vajon mit lehetne 1-2-3 órával kezdeni ahelyett, hogy az utat nézzük magunk előtt az úton?