A Bitcoin rejtély. Ki az a Satoshi Nakamoto?

A napokban a plastik.hu-n megjelent egy olvasmányos leírás a Bitcoin hálózatról, amennyiben még nem hallottál erről a valutáról, kezdésnek érdemes elolvasni.

A Bitcoin hálózat kapcsán talán a legizgalmasabb elem a letrehozójának története. A neve Satoshi Nakamoto, akiről konkrétan nem tudjuk, hogy kicsoda, valójában egy álnév, ami takarhat egy embert, de akár egy csoportot is.

Van egy minket is érintő szála a felkutatását célző vizsgálódásoknak, egyesek úgy gondolják, hogy a hálózat koncepciója mögött az a Nick Szabo áll, aki – láthatóan hazánkbéli származással – nagyjából 1989 óta foglalkozik a digitális pénzzel és bit gold néven kidolgozott elképzelése egyértelműen hatással volt a hálózat fejlesztésére.

A Bitcoin már a létrehozásának körülményei és elindítása miatt is elképesztően egyedi, filmbe illő, láthatóan semmilyen olyan történethez nem hasonlítható, amit eddig ismertünk. Elindítása mögött nincs semmilyen nagy cég, sem egy Tim-Berners Lee féle kutató, sem valami egyetemről kipottyant startup zseni, mint Zuckerberg, sem az egyetemi közegből kiugró és a vállalkozói világban érvényesülő szakember, mint Sergei és Larry. Szinte minden jelölt, akről azt feltételezik, hogy a Bitcoin kitalálója lehet, magas képzettségű, akadémiai körökben mozgó, egyetemen tanító, kriptográfiában jártas szakember.

Egyébként én kicsi valószínűségét látom, hogy egy ilyen rendszer egy ember munkája lenne. Az egész annyira összetett és olyan széles ismeretet feltételez a matematika, programozás, gazdaság, pénzügyi tranzakciók területén, hogy nehezen tudnám elképzelni valaki a pénzügyi rendszerek működését ismerve, a digitális pénz akadémiai előzményeit körbejárva, kidolgozna egy modellt, majd egymaga programozna egy olyan hálózatot, ami mindazt tudja, amit a Bitcoin. Valahogy nem életszerű, mégis annyira jó elképzelni egy zsenit, aki most bizonyítja be a világnak, hogy mit is jelenet a valódi innováció.

Persze nem csak ezt. Nakamoto, bárki legyen is az, állítólag több millió bitcoin felett rendelkezik. Csak, hogy legyen hova tenni, 1 millió bitcoin értéke 2013 decemberének valamelyik napján 1.1 milliárd amerikai dollárnak felelt meg, szóval akárki is indította el a történetet, nagyjából egy top – Youtube, Instagram, stb. – startup exitjéhez hasonló mennyiségű összeggel gazdagodhat, ha szépen lassan értékesíti bitcoin készletét.

Mi ez történet, ha nem a az utóbbi évek legjobb forgatókönyve? Ha a bitcoin nem tűnik el és tovább terjed, az emberi civilizáció történetének egyik legnagyobb szemléleti változását indíthatja el, az olyan teljesen decentralizált pénzügyi rendszerekét és a modell kiterjesztésével számos hasonló decentralizált tulajdonjog menedzselését biztosító hálózatot, amiről eddig feltételezni sem mertük, hogy létezhetnek.

Akárki is Nakamoto, a valódi identitását keresők közül Ted Nelson fogalmazta meg jól a kilétét kutató emberekről. “Nem azért keresik, mert bűnösnek tartják. Hanem azért, mert óriásnak.”