Seznam

A cseh Google nem csak azért érdemel említést, mert a saját piacán a világ legjobb szereplőjét csúnyán megveri és így alanyi jogon is simán bekerülhetne a történelemkönyvekbe.

Mostanában viszonylag sok közép-európai piacot néztem át és nem nagyon találtam hozzá hasonló szereplőt. A Seznam a cseh piac nagy részét uralja és nem véletlenül, elképesztő mennyiségű szolgáltatást integrál olyan minőségben, amit még amerikai oldalakon is ritkán látni. Ha felmész az oldalra az első dolog, ami a szemedbe szökik, hogy az oldal viszonylag csúnya. Egy amatőr szem itt meg is állna, de ha egy kicsit és értesz az on-line médiához, rögtön feltűnik, hogy bizony nem csak külsőségekben hasonlít a nagy testvérhez, valami turpisságnak kell lennie, ugyanis ezen az oldalon nincsenek bannerek.

A cseh piac monstruma meg tudta oldani, hogy a címoldalára egy árva bannert nem kell kitennie, de még csak szöveges hirdetést sem, ez az oldal csak és kizárólag azért van, hogy a Cseh internetező jól érezze magát, itt nem akarják lehúzni karácsonyi ajánlatokkal.

De menjünk tovább a tartalomra, merthogy az is van. A Seznam tartalomszolgáltató oldalait a kereső tervezésen felnövekedett dizájnerek csinálják és ez meg is látszik. A piaci elemzéseken és a híroldalakon már fixen látjuk a szokásos banner méreteket, de az oldalak olyan puritán egyszerűséget tükröznek, amit még amerikai oldalak esetében sem láttam és itt kezd a dolog egyre gyanúsabbá válni, hogy ezt a rendszert bizony végiggondolták. És nem úgy, hogy a nemzetközi oldalakról lenézték a szokásos felületi csavarokat, hanem minden egyes elemen látszik, hogy azért került ki, mert kell oda és nem azért, mert talán kell, vagy a felhasználók 20%-ának kell, vagy mert a főnök azt mondta.

Mehetnénk persze tovább a wiki, fórum és egyéb szolgáltatásokra, mindenhol ugyanaz az érzésed, hogy ezek a srácok értenek ahoz amit csinálnak. Told be Sam Sparrow Black and Gold muzsikáját és böngéssz egy kicsit, a hazai ipar döntő többségére ráférne, hogy okosodjon a szomszédok tudásán.