Web 2.3 vs. StartUp, az egység mítoszának vége

2006 környékén, amikor az első Web 2 Symposium elindult, sok webes fejlesztő, marketinges és témában érdekelt egyéb szakember gyűlt össze, hogy lássa, tényleg van-e valami ezen a piacon. Kis cégek és nagyok együtt örültek az új webnek, az új témáknak és hurráoptimizmus lengte körül a konferenciát. Együtt adott elő a nagy cég a kicsivel, kéz a kézben.

Aztán valami megváltozott. A nagyok egyre jobban szerettek volna részt venni a konferenciában, a kicsik egyre mérgesebbek lettek, hogy kimaradnak a trend szakmai alakításából. Mindeközben szakmai oldalon a hazai sikereket felvásárolták a nagy cégek, a fejlesztések döntő többsége elbukott a forrás és a figyelem hiány miatt, a vezető médiatulajdonosok a használható fejlesztői erőforrásokat elfogva maguk fejlesztik az új piac alkalmazásait.

A tegnapi a nagyok konferenciája volt, sok pénz, nagy hatalom vonult ki a helyszínre, ott volt minden siker és minden, ami arról szól, hogy mi van ma, hogyan lehet pénzt csinálni üzletszerűen és ipari mennyiségben a társadalom felesleges erőforrásaiból. Az ügynökségek, a média tulajdonosok és a fejlesztők elmondták, hogy semmi nem változott, csak szépen lassan mozog mindenki egyre erőteljesebben az új webes szolgáltatások irányába. A jelenlévők a mában gondolkodtak, volumenben és nagy pénzekben, amibe nem nagyon férnek bele a jövő homályos lehetőségei. Jó volt látni, hogy a nagy cégek is magukénak érzik az új webet.

A mai konferencián pedig valami egész más történt. Tegnap még azt gondoltam, hogy ellenkonferencia lesz, hasonló célközönséggel és hasonló témákkal, hogy talán értelme sincs eljönni. De nagyon nagyot tévedtem. A mai esemény a reményről szólt és a perspektíváról. Ha valaki ott volt a végén, amikor a kockázati tőkések és a már pénzt szerző emberek ültek le beszélgetni, a terem szinte egyként figyelt oda az előadók történeteire, és a beszélgetéseket követően megrohamozták a színpadról lejövő embereket, akkor valószínűleg érezte amit én. Ezen a konferencián senki nem foglalkozott a volumennel és a nagy bevételekkel, mindenki előtt a homályos jövő és az eléréséhez szükséges támogatás és információk lebegtek, no meg azok a történetek, amik erőt adhatnak nekik a küzdéshez. Nagyon jó volt látni, hogy ennyien akarnak ma ezen a területen valamit kezdeni magukkal, hogy a kicsik fejleszteni akarnak és küzdeni.

Talán úgy tűnik, hogy a két konferencia a személyes ellentétek eredményeként jött létre, de most úgy érzem, hogy törvényszerű fejleménye a piac felnőtté válásának. Megtört egy mítosz, ami talán soha nem is volt igaz. Mindkét konferencia nagyon jól sikerült, tegnap azt éreztem, hogy a területen lehet végre pénzt csinálni, a main pedig azt, hogy van miért dolgozni.