Programozható keresőt csinál a Yahoo

Most, hogy lassan kezdi elveszteni minden piacát és még ellenséges felvásárlástól is tartania kell, a Yahoo háza tájáról mintha komolyabb erőfeszítések kezdenének szárnyra kapni.

A most bejelentett megoldásuk már kifejezetten a megírandó szintre került, kitalálták, hogy a keresőt a Facebook-hoz hasonlóan olyan platformként kezelik, amelyre külső fejlesztők szabadon programozhatnak.

Az ötlet nagyjából az, hogy a keresési találatokba sűrített metaadatokat és képeket hozzáférhetővé teszik a weboldal tulajdonosok számára, akik így, ha a felhasználó is úgy akarja, nagyobb beleszólással bírnak majd abba, hogy miként látják őket a felhasználók. A megjelenítéssel egyettlen probléma van, hogy a felhasználónak a Facebook alkalmazásokhoz hasonlóan telepítenie kell a változást előidéző programokat.

Ebben a formában nem lesz ugyan akkora forradalom, de figyelemre méltó kezdeményezés a keresés felületeinek megnyitása. Végre valami pislákoló remény mutat arra, hogy valami hasznos személyre szabhatóság kerül a keresőkbe és a relevancia megtartása mellett nagyobb beleszólása lehet a tartalomtulajdonosoknak a belőlük élő kereső munkájába.