Primary Navigation

Social Navigation

technológia

Mi a technológia jövője?

Technológia

Egészen a 2000-es évek közepéig a technológia prezentálta magát, és harsány jelzést adott környezetének a létezéséről. A futurisztikus filmek mindegyike olyan jövőt látott maga előtt, amelyben a technológia elfoglalja az életünket és mindent átölelve ránktelepszik. Apokaliptikus filmeknél akár az ember fölé kerekedve, vagy teljesen tönkretéve lakókörnyezetét. Szárnyas Fejvadásztól a Terminátoron át a Minority Riport-ig. Nem csoda, a korszak tervezői és technológusai maguk előtt látták a technológia korábbi térhódítását, ahogy az autók elfoglalták az életünket, az eszközök beköltöztek a lakásunkba, kitöltötték a nappalinkat, bekerültek a zsebünkbe, felkerültek a fejünkre.

Spike Jonze új filmje, a _Her_ azonban egy teljesen másik világ felé kalauzol minket. A Her egy látható technológiától mentes, mégis elképesztően fejlett mesterséges intelligenciák uralta világot fest fel elénk, ahol elsősorban nem képernyőkön keresztül mediáljuk az életünket, nem ütközünk lépten nyomon valamilyen kütyübe, mégis a velünk lévő technológia a legtermészetesebb módon kerül velünk kapcsolatba.

A film mesterséges intelligenciája Scarlett Johannson hangján és stílusában kommunikál a férfi főszereplővel, aki beleszeret a gépbe és kettejük kapcsolatán keresztül tudjuk meg, milyen ebben a világban élni.

Fura, de nekem sokkal jobban tetszik ez a jövő, mint bármelyik futurisztikus, repülő autós fantázia. Van benne valami elképesztően emberi, abban az értelemben, hogy a technológia a legemberibb módon, a nyelv adottságait kihasználva kommunikálva és egy valós személy stílusát felvéve, ráadásul elképesztően vonzón jelenik meg.

Johny Ive híres mondása, hogy a technológia akkor van jól megtervezve, amikor megszűnik technológia lenni és beolvad az életünkbe.

Megszoktuk, hogy a technológia alapból az, ami feltűnő és ami új. És ebben benne van az a fajta agresszívitás, ahogy beköltözik a környezetünkbe, átfogja az életünket. De mi van akkor, ha mindez csak átmeneti állapot, ha a technológia elindul abba az irányba, hogy beolvadjon az életünkbe és úgy emeljen fel minket, hogy közben észre sem vesszük?