Primary Navigation

Social Navigation

Daimon

A technológia jövője: Daimon

Hírek

A gép-ember kapcsolat jövője a személyes AI partner, amely ellátja az embert minden információval és funkcióval az egészségesen működéshez. Ismeri az ember belső világát, tudja, hogy milyen szituációkban milyen támogatást kell adnia és képes az emberi teljesítményt, stabilitást nagy mértékben javítani.

Az Arany iránytű című film leginkább arról híres, hogy miatta nem látsz mostanában New Line Cinema filmeket a mozikban. A forgatókönyvének előzménykönyve, amelyben világok sokasága létezik, némely világokban az emberek lelke a testükön kívül él állati alakban és végigkíséri az embert egész életén át. Bár a film óriási bukás volt – az amerikai piacon főleg -, ez az egy elem, a daimon annyira erős ötlet, hogy mikor múltkor újra megnéztük, teljesen megragadt és azóta is többször eszembe jutott.

Egyesek daimonja erős tigris, másoké majom, a gyerekeknek pedig folyamatosan változó, szituációkhoz igazodó állati forma. Nagyon tetszett benne, hogy valami alapvető igényt fogalmaz meg az emberrel kapcsolatban, egy olyan partner igényét, amely velünk együtt élve támogat minket egész életünkön át. Ez a világ, ahol az embereknek daimonja van, sokkal barátságosabbnak tűnik, mint az, ahol az ember egyedül küzd meg a világ nehézségeivel. Ebben a világban a daimon elvesztésének még a gondolata is rettegéssel tölti el az embereket. A daimon egy velünk összenőtt entitás, egy örzőanygyal, amely életünk mozgatórugójaként funkcionál. Inspiráció és isteni kapocs.

Spike Jonze _Her_ elképzelése egy digitális aszisztens. Siri 10.0 vagy Google Assistant 10.0, egy kütyübe zárt entitás, amely nem csak információt ad, de partner is, társ, aki mindig olyan, mint amilyenre éppen vágyunk.

Egyértelmű, hogy a jövő a teljesen személyre szabott digitális támogató rendszereké. De milyennek is kell egy ilyen entitásnak kinézni?

Spike Jonze filmjéből kiderül, hogy nem biztos, hogy az a jó, ha női alakot öltve romantikus kapcsolatba lép az emberrel. Az állatok jó minták lehetnek, mert megtestesítenek rengeteg dolgot, kommunikációt, ismerősséget, és kapcsolati formát, amit egy digitális rendszerrel kapcsolatban is tudnánk szeretni.
Izgalmas kérdés, a jövő biztosan nem csak egy kis eszköz a zsebünkben, de ha nem az, akkor mi?