Primary Navigation

Social Navigation

Miért szokás letérdelni szerelmünk elé a nagy kérdés közben?

Áruházak

Az eljegyzési gyűrű átadása sokak számára régimódi dolog.

Ilyenkor a férfi fél térdre ereszkedik, így nyújtja át szíve hölgyének az ékszert tartalmazó dobozt. De vajon mi az alapja ennek a szokásnak?

A romantikus filmekben – és az esküvőre vágyó hölgyek háromnegyedének álmaiban – a lánykérés a következő módon zajlik: meghitt hangulatban, esetleg egy kellemes vacsora után a férfi fél térdre ereszkedik, és miközben felteszi a nagy kérdést, átnyújtja az apró, kinyitott ékszerdobozt, melyben egy csodaszép, gyémánttal ékesített eljegyzési gyűrű csillog.

A lány majdnem elsírja magát és boldogan igent mondd, miközben Puccini zenéjét hallják a szerelmesek.

(Hogy miért pont Puccinit? Egyes elméletek úgy tartják, hogy ha az ember bolondul szerelmes, akkor minimum az ő egyik operája csendül fel a fülében. Ez persze nem bizonyított, hiszen nem hallunk mások fejébe, de ha valaki már tapasztalt ilyesmit, azonnal írja meg nekünk! – a szerk.)

 

Miért így adjuk át az eljegyzési gyűrűt?

A térdre ereszkedés cseppet sem újkeletű dolog, eredete a régmúlt időkre tekint vissza.

A középkorban a férfiak a főurak és a király előtt, valamint a templomban hajtottak térdet, ezzel is bizonyítva tiszteletüket és azt, hogy mennyire hűségesek az uralkodóhoz és Istenhez.

Ezek után nem meglepő, hogy a kiválasztott hölgy felé is hasonló érzelmekkel közeledtek és ezt akarták bebizonyítani az eljegyzési gyűrű átadásakor is.

Bár ma már sokan nem ismerik e szokás eredetét, mégis megmaradt a mai napig.

 

A lányok szeretik a lovagias férfiakat

Egy felmérés szerint minél fiatalabb egy nő, annál inkább értékeli a régimódi lánykérést, egészen pontosan a lányok háromnegyede szerint így kell megkérni egy hölgy kezét!

Azonban, ahogy a nők idősödnek, úgy változik a véleményük is, sőt, egy bizonyos életkor után már színpadiasnak hathat a térdre ereszkedés, és egyre többen gondolják úgy, hogy igazából teljesen mindegy, hogy milyen koreográfia mentén kéri meg egy férfi a párja kezét, a lényeg, hogy megtegye.

Ezután általában minimum egy év múlva tartják meg az esküvőt, ami nemcsak azért van így, mert időbe telik megtalálni a tökéletes menyasszonyi ruhát és a legcsodásabb, Instagram kompatibilis helyszínt és tortát!

Egyszerűen, ez a szokás!

Ezért kellett valójában az eljegyzési gyűrű

Persze, jogos a kérdés, hogy miért kell az eljegyzés és az esküvő között akár egy percet is várni, de erre is van válasz.

Még 1214-ben találta ki III. Ince pápa, hogy a jegyespárnak türelmet kell gyakorolnia a nász előtt, de azért, hogy mindenki tudja, elköteleződtek egymás mellett, eljegyzési gyűrűt kellett viselniük, ezzel is jelezve, hogy másnak nincs esélye náluk.

Szerencsére manapság nincs előírt várakozási idő, az eljegyzés után akár egy hónappal is összeházasodhat a szerelmespár, ha ennyi idő alatt meg tudják szervezni az esküvőt.

Ilyen esetben a kis létszámú, családias kézfogók előnyt élveznek.