Primary Navigation

Social Navigation

Egészségbiztosítás kötés

Egészségbiztosítás kötés – A legfontosabb tudnivalók egy helyen

Egészség

Hazánkban egyre hangsúlyosabb a magánorvosi szektor szerepe, így annak érdekében, hogy ez ne jelentsen túlzott anyagi megterhelést, a magán egészségbiztosítás megléte döntő befolyással bírhat. Sajnos a demográfiai folyamatok eredményeképp Magyarország társadalombiztosítási rendszere egyre ingatagabb lábakon áll és ez nem csak a nyugellátás szempontjából, de az egészségügy vonatkozásában is komoly problémákhoz vezethet. A finanszírozási gondok hatására az ellátórendszer túlterhelt, az eszközpark egyre inkább elavult és óriási várólistákkal találkozhatunk mind a vizsgálatok, mind pedig a kezelések során. Az egészségnél ugyanakkor semmi sem lehet fontosabb, így évről évre többen fordulnak a privát ellátás irányába. A magán szektorra ugyanis a színvonalas ellátás mellett a kiszámíthatóság és az ebből következő nyugalom és biztonság a jellemző, ez pedig betegség esetén döntő befolyással bír. Ezzel együtt tagadhatatlan, hogy ezek a szolgáltatások már csak természetükből fakadóan sem olcsók. Gyakori problémák mellett ez jelentős kiadással jár, arról nem is beszélve, miszerint ezeket a költségeket ilyen formán nem is lehet előre betervezni. A grantis.hu pénzügyi szakemberei épp emiatt hívják fel a figyelmet arra, hogy egy körültekintően megválasztott egészségbiztosítás hatalmas könnyebbséget jelenthet. Egy optimális konstrukció ugyanis hosszú távon minden szempontból kifizetődő, hiszen kiszámítható feltételekkel, komfortos módon juthatunk nyugat-európai színvonalú egészségügyi ellátáshoz.

Pontosan hogyan is működik ez a szolgáltatás?

Az állami rendszerben megszoktuk, hogy hosszú várólistákkal szembesülhetünk és persze az sem ritka, amikor nem kapjuk meg azt a szintű figyelmet, amire vész esetén szükségünk lenne. Ez persze valahol érthető, az egészségügyi dolgozók ugyanis nem csak alulfizetettek, de a munkaerőhiány is folyamatos problémát jelent. Ugyanakkor ez a betegeket aligha vigasztalja. Ezzel szemben a magánorvosi ellátás során azt tapasztalhatjuk, minden annak érdekében történik, hogy panaszaink minél előbb enyhüljenek. Eközben pedig odafigyelnek arra, ez érzelmileg se legyen a folyamat a szükségesnél megterhelőbb. Egy egészségbiztosítás pedig pontosan abban segít, hogy ezt az ellátást a lehető legkomfortosabb módon vehessük igénybe. A legnépszerűbbnek számító szolgáltatásfinanszírozó módozat esetén ráadásul még az időpontok egyeztetésével sem kell foglalkoznunk. Nincs más dolgunk, mint jelezni a biztosító felé a fennálló panaszunkat, a vizsgálat leszervezését, illetve a díjak térítését pedig már közvetlenül ők intézik. Nekünk csak annyit kell tennünk, miszerint a megbeszélt helyen és időben megjelenünk. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az egészségbiztosítás kötés során feltétlenül érdemes nagyon körültekintően konstrukciót választani. Ez annak ellenére is kardinális kérdés, hogy a legtöbb alapcsomagban a mintegy 30-féle szakrendelés mellett a diagnosztikai- és laborvizsgálatok is megtalálhatók. Ugyancsak elérhetők az ambuláns műtétek és egynapos sebészet is, ám több biztosítónál is igénybe vehetők olyan kiegészítő elemek, amik szükségessége elsősorban egyéni preferenciáinkon múlik.

Egészségbiztosítás kötés – milyen szempontokra figyeljünk?

A szolgáltatás egyik legfőbb célja, hogy a kiadásokkal előre lehessen tervezni, ám ezzel együtt a csomagok árai döntő befolyással bírhatnak a választás során. Erre azonban nagy sok tényező hatással van, ilyen például az egészségi állapot, az életmód, a kor és még az is számíthat, milyen területen dolgozunk. Arról nem is szólva, hogy nagyban változhatnak a díjak egyes speciális plusz kiegészítések megléte esetén. Emellett a biztosítók ajánlataiban is jelentős eltérések tapasztalhatók és persze az sem mindegy, miszerint magán egészségbiztosítás kötés történik, vagy valamilyen céges megoldásban gondolkodunk. Ugyancsak kardinális a futamidő kérdése. Az úgynevezett tartam nélküli konstrukciók kapcsán nincs lejárati ideje a szerződésnek, hanem az évről évre megújul. Ennek előnye, hogy nem köteleződünk el hosszú távra, ám ez egyben hátrányként is felfogható, hiszen így könnyen meglehet, hogy fordulónként egy megemelt díjjal találjuk szembe magunkat. Ezzel szemben a fix futamidőre szóló egészségbiztosítás kötés a meghatározott intervallum végéig garantálja, hogy nem emelkedik a szolgáltatás költsége. Ez 5-10 éves távlatokat tekintve hatalmas könnyebbséget jelenthet, főképp magasabb inflációs környezetben. További előny, miszerint legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal akár fel is mondhatjuk a szerződést, míg a biztosítónak erre csak három hónapot meghaladó elmaradás esetén van lehetősége. Jól látszik tehát, az optimális csomag kiválasztása nem egyszerű feladat és nagyon alapos megfontolást igényel, amihez elengedhetetlen a kellő tapasztalat. Ezért ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő egészségbiztosítás mellett döntünk, kérjük ki egy független pénzügyi szakértő segítségét.